SAD zapretile Prištini: Ukidanje taksi ili sankcije

Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department usvojili su dokument u osam tačaka u kojem se od vlade u Prištini zahteva da odmah ukine nametnute stopostotno takse na proizvode iz Srbije ili će u suprotnom SAD Prištini uvesti sankcije, prenela televizija Kljan Kosova. Haradinaj odgovara da će Priština ukinuti takse nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum sa Beogradom rezultirati, kako navodi, uzajamnim priznanjem.

"Tražimo da takse odmah budu suspendovane", navodi se u dokumentu i napominje da će u suprotnom Priština biti sankcionisana uskraćivanjem podrške Kosovskim bezbednosnim snagama, preneo je Kljan Kosova.

Dokument je, kako se navodi, u pisanom obliku dostavljen vladi u Prištini, ali i drugim nadležnim institucijama.

Ukazuje se da podrška SAD za Kosovo nije neograničena.

"U ovom trenutku, Kosovo je strana koja ugrožava uspeh dijaloga", upozorava se u dokumentu.

U dokumentu se izražava "duboko razočaranje" jer, kako se navodi, Priština nije preduzela ništa što bi bila pozitivna refleksija na pismo američkog predsednika Donalda Trampa upućeno Hašimu Tačiju.

Suprotno tome, mere su proširene i na druge proizvode.

"Uspeh i postizanje sporazuma se ne povezuje sa ulogom Federike Mogerini i EU. Postizanje sporazuma je strateški interes SAD, dakle, za nas je neprihvatljivo da se neodgovornim potezima kosovskih lidera dovodi u pitanje ovaj strateški cilj", ističe se u dokumentu.

Upozorenje poslato na "više relevantnih adresa"

U slučaju da sporazum ne bude postignut zbog Kosova, teret odgovornosti i posledice će snositi samo Kosovo i pojedinci odgovorni za taj neuspeh, upozorava se dalje u tekstu.

Kljan Kosova navodi da im je potvrđeno da je ovo upozorenje prištinskim vlastima poslato na više relevantnih adresa diplomatskim putem.

Navodi se i da su mere Prištine donete bez ikakvih konsultacija sa SAD.

Vašington upozorava da Priština svojim "neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa SAD".

"Ako tarife ne budu suspendovane odmah, SAD će suspendovati pomoć na polju bezbednosti, dakle podršku KBS", stav je Saveta za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt departmenta.

Haradinaj: Ukidanje taksi uz garancije o međusobnom priznanju

Međutim, Ramuš Haradinaj ostaje pri stavu da će vlada ukinuti takse od sto posto na proizvode iz Srbije nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum Beograda i Prištine rezultirati "uzajamnim priznanjem". 

Nakon što su Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department upozorili Prištinu da hitno ukine nametnute mere na proizvode iz Srbije ili će u protivnom biti sankcionisana, kosovski premijer je na svom profilu na Fejsbuku napisao da sve do dobijanja traženih garancija mere ostaju na snazi.

Haradinaj kaže da je duboko ubeđen u mogućnost postizanja pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će rezultirati uzajamnim priznanjem.

"Intenzivno radimo na konačnom sporazumu, a sačinili smo i veliku knjigu sa poglavljima i nacrtom ovog sporazuma. Mi smo sve to uradili da bismo obezbedili da, kada sednemo da pregovaramo sa predstavnicima Srbije, imamo solidnu osnovu, činjenice i argumente", naveo je Haradinaj.

Tvrdi da uvođenje taksi od sto odsto nije usmereno protiv postizanja finalnog sporazuma sa Beogradom.

Naprotiv, kaže Haradinaj, vlada će "privremeno obustaviti porez samo uz međunarodne garancije da će finalni sporazum rezultirati uzajamnim priznanjem".

Precizirao je da pod garancijama podrazumeva da postoji dokaz koji bi, kako kaže, svedočio da je sporazum sa Srbijom dogovoren u načelu i da se samo očekuje njegovo potpisivanje.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво