Koha: SAD traže od Prištine da ukine takse

Vašington je, preko diplomatske misije u Prištini, zatražio od prištinske vlade da suspenduje odluku o nametnutim taksama kako bi otvorili put za postizanje finalnog sporazuma s Beogradom, piše "Koha onlajn".

Navodi se da SAD ne vide nikakvu korist za Prištinu održavanjem nametnutih taksi za 100 odsto uvećanih na robu iz Srbije.

"Država koja namerava da zaključiti konačni sporazum treba da suspenduje meru nametnutih taksi, poručeno je iz Ambasade SAD u Prištini", navodi se u odgovoru američke ambasade dostavljenom Kohi.

Ukazuje se istovremeno na, kako se navodi, dva suštinska interesa u sledećoj fazi, koja će morati da budu prioritet.

"Sjedinjene Države su od kosovskog rukovodstva više puta tražile da odmah ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mera. Mi snažno ohrabrujemo obnavljanje usredsređivanja na suštinske ciljeve Kosova –evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom", stoji u odgovoru Ambasade SAD dosavljenom ovom prištinskom dnevniku. 

Koha ditore prenosi da je ambasadi SAD postavila pitanje i o susretu kosovskog predsednika Hašima Tačija sa američkim ambasadorom u Nemačkoj Ričardom Grenelom, bliskim saradnikom predsednika Donalda Trampa, ali nije dobila komentar.

List podseća da je Tači tada rekao da će Kosovo razmotriti ukidanje taksi ukoliko se ukaže prilika za postizanje sporazuma sa Srbijom.

U međuvremenu se pojavila informacija i da su Savet za nacionalnu bezbednost SAD i američki Stejt department doneli su dokument u osam tačaka u kojem se od prišinske vlade zahteva da odmah ukine stopostotno nametnute takse na proizvode iz Srbije i preti sankcijama, odnosno uskraćivanjem podrške Kosovskim bezbednosnim snagama.

"Tražimo da se odmah takse suspenduju", navodi se u dokumentu i dodaje da će u suprotnom Priština biti sankcionisana uskraćivanjem podrške Kosovskim bezbednosnim snagama.

Dokument je, kako se navodi, u pisanom obliku dostavljen prištinskoj vladi, prenela je Kljan Kosova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво