Simić: Najava novih mera pokušaj getoizacije Srba

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da najnovija izjava zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeke, da se priprema zabrana kretanja vozila iz centralne Srbije, predstavlja pokušaj Prištine da zapreti totalnom blokadom kretanja Srba na Kosovu i Metohiji, odnosno njihovom getoizacijom.

"Najnovija najava kako će se zabraniti upotreba vozila sa srpskim registarskim oznakama, odnosno registarskim oznakama gradova u centralnoj Srbiji ili, kada govorimo o severu KiM, to je oznaka KM odnosno Kosovska Mitrovica, apsolutno znači pokušaj Prištine da se zapreti totalnom blokadom i getoiziranjem Srba na KiM, odnosno blokadom kretanja", rekao je Simić za Tanjug.

Kako je dodao, priča o slobodi kretanja koja treba da se garantuje svima na svetu, ne važi kada su Srbi u pitanju.

"S jedne strane imamo izjavu Zeke, a s druge strane ponovo ćutanje međunarodne zajednice", rekao je Simić.

Govoreći o situaciji u Kosovskoj Mitrovici, Simić je naveo da su napetosti visoke i da pretnje stižu svakodnevno.

"Prosto mi je neverovatno da u Prištini ne postoji neko ko trezveno, racionalno razmišlja i shvata čemu sve to vodi", naveo je Simoć.

Kako je dodao ukoliko se nastavi sa provokacijama, biće teško sačuvati prisebnost i mir u srpskim sredinama, posebno na severu KiM.

"Kako god, mi apelujemo pre svega na međunarodne predstavnike da iskoriste svoj izuzetno jak uticaj koji imaju u Prištini kako bi se ovakvim potezima Prištine stalo na kraj", zaključio je Simić.

Izmi Zeka je u subotu izjavio je da su prištinske vlasti, nakon taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, spremile dodatne sankcije prema Beogradu u vidu mera koje će se odnositi na vozila iz centralne Srbije.

"Kategoričan sam po pitanju toga da, u ovom trenutku, pored taksi treba nametnuti mere i na vozila. Već smo spremili svu potrebnu dokumentaciju za zabranu kretanja vozila iz Srbije", rekao je Zeka.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 13. jan 2019, 20:47) - Dragan S [neregistrovani]

Zar smo mi ludi

Ako se to dogodi mi bi trebali da izolujemo Kosovo pa neka za EU idu avionima ili preko Albanije ili Bugarske.