Ahmeti o tri uslova Federike Mogerini

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini iznela je na nedavnom sastanku u Briselu sa prištinskom delegacijom tri zahteva, među kojima su i ukidanje takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije, kao i okončanje dijaloga u prvoj polovini ove godine, izjavio je jedan od koordinatora prištinskog tima Špend Ahmeti.

Špend Ahmeti je za portal Metro gazeta rekao da je, kao treću stvar, Federika Mogerini zatražila da sporazum sadrži evropske vrednosti i da ne predviđa etničke podele.

Što se tiče ukidanja taksi, Ahmeti smatra da se "nisu stekli uslovi" za ukidanje ili suspenziju te mere.

Dodao je da su sada "usredsređeni na funkcionalizaciju delegacije, a da se potom može razgovarati o svakoj temi, uključujući i trgovinu sa Srbijom".

Povodom drugog zahteva Federike Mogerini i okončanju dijaloga ubrzanim tempom u prvoj polovini godine, Ahmeti je rekao da na to gleda malo drugačije i da je važno pregovore završiti na pravi način.

"Smatramo da je Kosovu što je pre moguće potreban sporazum koji će na najbolji način rešiti sva otvorena pitanja sa Srbijom", istakao je Ahmeti.

O tome kakav bi sporazum trebalo da bude, Ahmeti se saglasio da bi on trebalo da sadrži evropske vrednosti, "bez podele po etničkim linijama ili etničke teritorijalne autonomije".

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 13. jan 2019, 13:43)
Воронцов [neregistrovani]

Албанци на тзв Косову

Албанци на тзв Косову су исто тако таоци политике екстремног дела Албанаца. Једноставно тамо нема слободе мишљења нити могућност супротстављања таквом екстремизму, а све из разлога што су екстремисти развили хијерархију своје власти и што имају заштиту и одобравање спољног фактора.