Popović: Potpisujemo sedam sporazuma o inovacijama sa Rusijom

Tokom predstojeće posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji biće, između ostalog, potpisano sedam sporazuma iz oblasti inovacija i digitalizacije s ključnim akterima digitalne industrije Rusije, naveo je u Jutarnjem programu RTS-a ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Nenad Popović navodi da Srbija sa Rusijom želi da sarađuje u oblasti novih tehnologija jer je to, kako kaže – budućnosti za Srbiju i za Rusiju.

"Ne želimo da u Rusiju izvozimo samo jabuke i šljive, želimo u Rusiju da izvozimo srpsko znanje", rekao je Popović.

Kako kaže, nakon potpisivanja ovih sporazuma, Srbija će otvoriti rusko tržište za domaće inovacione i digitalne kompanije.

"Moći će da učestvuju na konkretnim tenderima i na konkretnim projektima", rekao je ministar, dodajući da čitav svet prepoznaje znanje srpskih stručnjaka.

"Rusija podržava Srbiju po pitanju Kosova" 

Očekuje da će predsednik Putin, koji dolazi u Beograd 17. januara, tokom svoje posete potvrditi podršku Rusije Srbiji.

"Rusija je do sada zaista besprekorno i bez ikakvih uslova podržavala maksimalno Srbiju na međunarodnoj areni po pitanju Kosova, po pitanju očuvanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i po pitanju Rezolucije 1244 (Saveta bezbednosti UN). Siguran sam da će predsednik Putin potvrditi tu poziciju kod Rusa koja neće biti izmenjena. Oni će poštovati Srbiju, za njih je Kosovo Srbija, poštovaće naš Ustav i Rezoluciju 1244", istakao je Popović.

"Briselski dijalog sa Prištinom mrtav"

Dodaje da ostaje pri svom stavu da je briselski dijalog sa Prištinom mrtav.

"Evropska unija nije umela da privoli albansku stranu da učini bilo kakav pomak u ovim pregovorima, srpska strana je kooperativna. Sada kada je dijalog mrtav, verovatno treba poništiti sve one dogovore koji su postignuti tokom Briselskog sporazuma, jer su Albanci učinili dva potpuno nerazumna koraka, a to su uvođenje taksi i formiranje kosovske vojske lažne države Kosovo. Mislim da nema nastavka dijaloga bez ukidanja kosovske vojske i bez ukidanja ovih taksi", rekao je ministar.

Naglašava da je neophodno da se usvoji novi format dijaloga Beograda i Prištine, u koji bi bili uključeni ključni svetski akteri, pre svega – SAD, Rusija, Kina, uz Evropsku uniju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 12. jan 2019, 11:30) - anonymous [neregistrovani]

LJubljana, Slovenija

Razvoj, ekonomija i saradnja, pogotovu sa brackom Rusijom, jedini pravi put našoj napaćenom Srbiji ! Jedno veliko priznanje presedniku Vučiću i Vladi, samo tako u miru možemo očekivati bolje sutra !
Mir, razgovori i dogovor o svemu, a nedozvolit ponižavanja i blaćenja naše prošlosti i čojstva i junaštva naših predaka ! Srećno u nove pobjede i boljitak našeg naroda !!!!!!