Organizatori protesta uputili otvoreno pismo Vučiću

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" uputili su otvoreno pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem od njega traže da prestane da se ponaša kao "vlasnik ove zemlje" i da građanima Srbije predstavi plan za Kosovo i Metohiju.

"Aleksandre Vučiću, građani Srbije zahtevaju da budu upoznati sa planom za Kosovo i Metohiju. Ako plan nemaš, izađi pred javnost i to saopšti", piše u pismu organizatora protesta, koji je najavljen i za sutra u 18 sati.

"Mi smo adresa. Ne Brisel. Ne Vašington. Ne Moskva. Ne Priština. Sa nama pričaj o tome", navode u pismu.

Dodaju da je prošlo sedam godina od kada je Vučić na vlasti. 

"Osam godina je prošlo, otkako si obećao da ćeš, kad dođeš na vlast, poništiti sve što je bilo ko u vezi sa Kosovom dogovarao", dodaje se u obraćanju Vučiću i ističe da je sedam godina prošlo otkako je na vlasti, a šest otkako je "dogovorio i nametnuo Briselski sporazum".

Organizatori protesta ocenjuju da je politikom Vučića država Srbija povučena sa Kosova.

"Dok slaviš pobede od 5:0, tvoje fabrike laži pokušavaju da nas ubede da je slika pobednika lik srpskog sudije koji se zaklinje na ustavu države Kosovo. I carinika u kosovskoj uniformi. Kada si povukao srpske institucije sa severa Kosova, instalirao si svoje kriminalce da gospodare ničijom teritorijom", navodi se u pismu Vučiću.

U pismu ukazuju da njih Vučić naziva političarima i zaštitnicima Srba i to one, od kojih pošteni Srbi beže i stide se.

"Zašto nam carine od 100 odsto uvodi Vlada u kojoj sede tri tvoja ministra? Zašto su oni i dalje ministri? Čime se igraš Aleksandre Vučiću? Rekao si da tvoj plan za Kosovo znaju i u Moskvi, i u Vašingtonu, i u Briselu. Ali da Srbi nisu spremni da ga čuju", pišu organizatori protesta.

Oni poručuju Vučiću da Kosovo nije njegovo.

"Nije nepokretnost u tvom ličnom vlasništvu. Iako si nepokretnosti sticao dok je za Kosovo ratovano. Ono je naše. Stvar je svih nas", naglašava se u pismu.

"Gde je plan, Aleksandre Vučiću? S kim pregovaraš? Zašto se stavovi naše zemlje zauzimaju na privatnim ručkovima sa Hašimom Tačijem u Njujorku, a ne u Skupštini Srbije? Kako to da Hašim Tači u Skupštini Kosova debatuje o pregovorima i planovima, a ti bežiš od razgovora sa svojim narodom?", pitaju organizatori "Jedan od pet miliona".

Podsećaju na Vučićeve reči da je srpska strana ispunila sve uslove dogovorene u Briselu, a albanska strana nijedan i pitaju: "Ko još tako pregovara i ko u pregovorima daje sve, a ne dobija ništa?".

Podsećaju Vučića i da je dao zakletvu nad Miroslavljevim jevanđeljem u Skupštini Srbije da će štititi Ustav i Kosovo kao deo Srbije.

"A sada priča o razgraničenju! Da li svaka tvoja zakletva ima težinu one date Vojislavu Šešelju i Srpskoj radikalnoj stranci u crkvi Svetog Marka", stoji na kraju otvorenog pisma Vučiću.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво