MSP smenjuje trećinu ambasadora, traže se "prava rešenja"

Od 69 diplomatskih predstavništava u 27 država Ministarstvo spoljnih poslova najavljuje smenu najmanje trećine ambasadora. Pojedini će nastaviti diplomatsku misiju u novim državama, a za nekoliko ambasada još nema adekvatnog rešenja. Četvorogodišnji rok službe probile su diplomate u Kini, Rusiji, Ukrajini, Makedoniji, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj, kao i u NATO-u i Ujedinjenim nacijama.

Ove godine je 180 godina od uspostavljanja moderne srpske diplomatije – u tim godinama zvanične stavove Beograda zastupali su, na primer, Ivo Andrić, Jovan Dučić, Milan Rakić, Miloš Crnjanski. Sa vremenima, diplomate se nisu samo menjale, već su i nedostajale.

"Običaj je da kažemo najskuplja je diplomatija koja ne radi. Da li je i kakav je slučaj sa današnjom našom diplomatijom u to se ne bi upuštao, ali je nesumljivo izraz ovo odsustvo dogovarajućeg diplomatskog predstavništva u raznim delovima sveta, očigledno je izraz svojevrsne krize naše diplomatije i položaja u kome se nalazi", kaže Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije pri UN.

Da nešto u sistemu ne štima možda ukazuje i predložena smena ambasadora u Francuskoj – slučajno ili ne dolazi posle njegovog sukoba sa direktorom Srpskog kulturnog centra u Parizu Radoslavom Pavlovićem. Rajko Ristić jedan je od trećine koji će, kako se najavljuje, biti zamenjeni. 

"Da jedan broj zemalja u kojima u ovom trenutku nemamo ambasadore, trenutno je to pet zemalja, da što pre popunimo, da neke ambasadore kojima je istekao četvorogodišnji mandat, a ostali su na funkciji da obavljaju poslove, da jednostavno neke imenujemo, neke zamenimo", objašnjava Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Nadležni se pozivaju na komplikovanu i dugu proceduru – od izbora ambasadora, preko ukazakoji potpisuje predsednik, do agremana.

"Sada se ukazuje potreba za jednim možda malo jačim, da kažem uslovno, gasom, jer prosto ljudi koji su već četiri, pet godina, neki ulaze i u šestu godinu su neko ko apsolutno obavlja svoje poslove kvalitetno i tu nemamo mi dilema, ali u svakom slučaju razmišljamo o tome da u kući i iz kuće što je moguće više i profesionalaca, ali i javnih ličnosti", naglašava Odalović.

Iako se diplomatija promenila, nisu i poželjne osobine najviših diplomatskih predstavnika.

"Opšta kultura i obrazovanje, razume se nivo inteligencije i spremnosti ličnosti da brani interese, da ima osećaj za odbranu interesa svoje zemlje i promociju politike, a onda razume se stručno obrazovanje, odgovarajuće kvalifikacije, poznavanje jezika", ističe Jevremović.

Iskusne diplomate tvrde – kada nema ambasadora, nema ni prijema predstavnika države na valjanom nivou! Sa druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova uverava da Srbija u tim državama nije bila na gubitku, jer su poslove pokrivali ambasadori iz drugih zemalja. Čak i u najvećoj diplomatskoj borbi koja se trenutno vodi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво