Protest Albanaca u Đakovici zbog najavljenog dolaska Srba u crkvu

Raseljeni Srbi iz Đakovice, zbog protesta Albanaca, ove godine ne idu u rodni grad da unesu badnjak u crkvu. Udruženja Đakovičana ocenjuje da je jutros održani protest Albanaca jedan od oblika zastrašivanja srpskog naroda.

U tom metohijskom gradu, Albanci su organizovali su protest, kako bi onemogućili raseljene Srbe da dođu i u crkvi zapale badnjak.

Organizatori navode da protestuju jer među ljudima koji bi došli da obiđu pravoslavnu crkvu navodno ima osumnjičenih za ratne zločine, preneo je Indeksonlajn.

Predsednik Udruženja Đakovičana Đokica Stanojević ocenio je da je protest Albanaca samo "jedan od oblika zastrašivanja srpskog naroda kojim se ukida i njihovo poslednje pravo da obiđu svoju crkvu na najveće pravoslavne praznike".

Stanojević je za Tanjug rekao da je višečasovni protest održan jutros ispred crkve - manastira u kojoj žive preostale tri monahinje u Đakovici, a koje žale za četvrtom Nadeždom Isailović preminulom pre pet dana.

"Pred očima demokratske Evrope i predstavnika zapadnih ambasada ne dozvoljavaju nam da proslavimo Božić u gradu u kome smo rođeni", rekao je Stanojević.

Međunarodnu zajednicu je upitao ko koga ugrožava.

"Sloboda nam je oduzeta, ali neka žale oni koji takvu sliku šalju u svet i zabranjuju srpskom narodu da na najveći hrišćanski praznik budu u svojoj crkvi, manastiru u svom gradu", rekao je on.

Podsetio je da je Udruženje i ove godine blagovremeno institucijama na Kosovu i Metohiji najavilo plan za dolazak u Đakovicu, te da je to izazvalo reakciju Albanaca. 

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се