Poslovanje s gubitkom zbog prištinskih taksi, traži se način za pomoć pekarima

Šteta od uvođenja takse na robu iz centralne Srbije, koje je 21. novembra uvela prištinska vlada, iznosi 46,1 milion evra. Štetu trpe i privrednici na Kosovu i Metohiji. Jedna od pekara u Zubinom Potoku, koja pokriva 90 odsto tržišta severa pokrajine i srpske enklave, dva meseca posluje s gubitkom.

Pekara "Kolašin" dnevno potrošačima isporučuje oko 10.000 vekni hleba. Snabdevanje tržišta je uredno, premda pekarska industrija posluje sa gubitkom jer brašno dobavlja od albanskih mlinara po ceni od 43 dinara za kilogram, umesto po 27 dinara koliko košta u centralnoj Srbiji.

"Oko sedam dinara po svakoj vekni hleba pravimo gubitak. Ovih dana smo imali neke aktivnosti sa trgovcima i postignut je dogovor, i koristim priliku da se svima njima zahvalim što su svoje marže spustili na najminimalnije, tako da pomognu pekare", rekao je Vlastimir Milentijević, vlasnik pekare "Kolašin".

Zubin Potok su posetili predstavnici Unije pekara Srbije i narodna poslanica Marija Obradović, kako bi razgovarali o poteškoćama oko uvoza i plasmana robe.

Poklonili su 15 zlatnika za veliku česnicu koja će se na Božić lomiti u Kosovskoj Mitrovici.

"Mi smo danas doneli neke zlatnike, želeći da oni budu u toj božićnoj česnici koja će biti umešana i podeljena, pre svega deci i građanima koji su na teritoriji Kosmeta, upravo na Božić", rekla je Marija Obradović.

Hidroelektrana "Gazivode" ostvarila je rekordnu godišnju proizvodnju i potrošačima širom Kosova i Metohije isporučeno je 119,5 megavat-sati električne energije, što je 20 odsto više od planiranog.

Kompanija NIS danas je podelila božićne paketiće mališanima na dečjem odeljenju KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара