Majlinda Bregu na čelu Saveta za regionalnu saradnju

Dužnost novog generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju (RSS) preuzela je Majlinda Bregu.

Majlinda Bregu je taj položaj, na koji su je 23. aprila prošle godine imenovali ministri spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), preuzela od Gorana Svilanovića, koji je na ovoj dužnosti bio dva uzastopna mandata (2013-2018).

"Bregu je iskusna političarka iz Albanije i veliki pristalica projekta Evropske unije. Ona svesrdno želi da nastavi saradnju sa svim akterima na unapređenju političkog ambijenta dijaloga, pomirenja, tolerancije i otvorenosti za saradnju, kao ključnim preduslovima stabilnosti i prosperiteta regiona Jugoistočne Evrope i njegovih građana", navodi se u saopštenju.

Bregu je istakla da je ponosna što je došla na čelo organizacije koja je pomogla oblikovanje zajedničkog delovanja u području u kome je sukob godinama predstavljao veliki izazov.

"RSS uspešno je pridobio značajnu podršku za reforme u Jugoistočnoj Evropi, a tako će biti i dalje. Zbog toga sam uverena da ćemo zajedno, pod političkim vođstvom SEECP i uz podršku Evropske unije, uključujući i medije i civilno društvo, nastojati da donosimo mudre odluke, i pri tome podsticati informisan dijalog", dodala je Majlinda Bregu.

Prema njenim rečima, budućnost je u povezanosti i u integrisanju ekonomija u jedinstveno tržište, u povezivanju ljudi i zajedničkim vrednostima, ulaganju u ljudski i intelektualni kapital, u zajedničkom političkom, bezbednosnom i ekonomskom interesu.

Kako se navodi, Bregu je rođena u Tirani 1974. godine, gde je diplomirala na Fakultetu društvenih nauka. Titulu doktora nauka iz sociologije dobila je 2005. na Univerzitetu Urbino u Italiji.

Saradnju sa albanskom javnom televizijom započela je 1992. godine kao voditelj u redakciji informativnog programa, nakog čega je radila kao istraživački novinar.

U politiku je ušla 2005. godine i za tri uzastopne zakonodavne vlasti (2005-2017) izabrana je za poslanika u Parlamentu Albanije, kao članica Demokratske stranke. Od marta 2007. do septembra 2013. obavljala je dužnost ministra za evropske integracije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво