Čemu Srbija može da se nada tokom rumunskog predsedavanja EU

Prvog dana 2019. godine počinje i rumunskog predsedavanje Evropskoj uniji. Čemu Srbija može da se nada – da li će proširenje na Zapadni Balkan potisnuti teške teme koje već okupiraju EU? Komšije nas uveravaju da možemo da računamo na njih i pored evropskih izbora, Bregzita i novog budžeta.

Vetar u leđa iz komšiluka - tako rumunsko predsedavanje vidi zvanični Beograd. Na tronu prijateljska zemlja, jedna od pet članica Unije koje nisu priznale Kosovo.

"Očekujemo nastavak procesa proširenja, u našem konkretnom slučaju nastavak pregovaračkog procesa i otvaranje novih pregovaračkih poglavlja", kaže pomoćnik ministra za evropske integracije Ksenija Milivojević.

Podseća da Srbija u ovom trenutku ima pet poglavlja koja su u potpunosti tehnički spremna. Poglavlje 9 o finansijama, koje je u dva navrata ostalo u fioci, 2 - o slobodi kretanja radnika, 4 - o slobodi kretanja kapitala, poglavlje 14 koje se tiče transporta, 21 - transevropskih mreža, a radi se i na poglavlju 28 o pravima potrošača.

Otvorenih pitanja sa Rumunijom nemamo, zainteresovana je za stabilnost regiona, i zato zadržava fokus na zapadnom Balkanu.

"Svi treba da se uključimo i pružimo tehničku podršku kako bi Srbija otvorila nova poglavlja ili zatvorila već otvorena. Iskazujemo svu podršku Srbiji i mislim da toga treba da budu svesni i Brisel i Bukurešt. Sve članice treba da podrže Zapadni Balkan i proces proširenja koji je za nas prioritet", poručila je premijerka Rumunije Viorika Dančila.

Nije uobičajeno, ali najviši zvaničnici Rumunije gostovali su u Beogradu neposredno pred početak predsedavanja.

"Hvala komšije - takva pomoć zapravo nam treba i takvu pomoć države koje pristupaju EU moraju da imaju da bi mogle da pristupe", ukazuje Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Uz to, i da drže tempo u usklađivanju zakonodavstva jer, prema poslednjem izveštaju, ispunili smo svega 44 odsto planiranog. Od 35 poglavlja, u osam Brisel ne vidi napredak. Sad nam je dobar komšija na tronu.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike, međutim, smatra da treba imati umerena očekivanja, jer će predsedavanje Rumunije biti obeleženo Bregzitom i dogovorom o budućnosti Evropske unije, kao i pregovorima o budućem evropskom budžetu.

"Parlamentarni izbori će se održati tokom rumunskog predsedavanja i u tim okolnostima za Srbiju, ali i za druge države kandidate, izuzetno je važno da nastave sa internim reformama i da se pripremaju na način kao da će se pregovori otvoriti svakog časa", ističe Majstorović.

Vladimir Međak ipak veruje da će se o proširenju EU pričati.

"Verujem da će Rumuni to stavljati na agendu, biće bolje nego da je neka država koja nije zainteresovana. Ali, s druge strane sam predsedavajući može da predloži agendu, može u određenom trenutku da je pogura, ali ne može da je nametne pogotovo kada imamo ovako velike stvari u pitanju", objašnjava Međak.

Za srpsku Vladu 2019. biće godina za analizu ispunjavanja obaveza iz šesnaest otvorenih poglavlja

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво