Gojkovićeva i Meleškanu o odnosima Srbije i Rumunije

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Meleškanu složili su se da dve zemlje vezuju tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, te istakli značaj redovnog političkog dijaloga u cilju daljeg unapređenja odnosa.

Maja Gojković i Teodor Meleškanu su ukazali da se naredne godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i da bi dve zemlje ovaj važan datum mogle da obeleže sprovođenjem zajedničkih projekata.

Gojkovićeva je rekla da je poseta ministra spoljnih poslova Rumunije značajna i u kontekstu predsedavanja Rumunije Savetom EU u prvoj polovini 2019. godine i zahvalila na podršci Rumunije evropskim integracijama Srbije.

Dodala je da Srbija ima velika očekivanja od predsedavanja Rumunije koja proces proširenja svrstava među prioritete svog predsedavanja i napomenula da je članstvo u EU prvi spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i da naša zemlja nastavlja sa unutrašnjim reformama i usklađivanjem domaćeg zakonodavstva sa EU.

Meleškanu je istakao da će jedan od važnih aspekata tokom predsedavanja ove zemlje Savetom EU biti promovisanje ideje nastavka proširenja EU, kao i da je, kada je reč o politici proširenja, Zapadni Balkan prioritet.

Naglasio je da Rumunija snažno podržava pregovore Srbije sa EU i da smatra da bi oni mogli da se ubrzaju, kao i da će Rumunija pružiti podršku Srbiji na ovom putu.

Predsednica Narodne skupštine je zahvalila na kontinuiranoj i principijelnoj podršci Rumunije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i izrazila zabrinutost zbog odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i odluke o formiranju tzv. vojske Kosova, što predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244 i u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.

Šef rumunske diplomatije je naveo da Rumunija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, te naveo da smatra da je vreme za dijalog.

Meleškanu je ukazao da neke aktivnosti koje je Priština preduzela, kao što su uvođenje taksi od 100 odsto i odluka o stvaranju kosovskih snaga, nisu ohrabrujuće i da mogu da donesu mnoge teškoće u razgovorima Beograda i Prištine.

"Unapređenje parlamentarnih odnosa dve zemlje"  

Gojkovićeva i Meleškanu su istakli važnost parlamentarne saradnje u odnosima dve države, ocenjujući da je dosadašnja saradnja veoma dobra, kao i da je važno u narednom periodu dalje intenziviranje i unapređenje parlamentarnih odnosa. Gojković i Meleškanu su se saglasili da je značajno da dođe do posete predsednika rumunskog parlamenta Srbiji u periodu predsedavanja Rumunije Savetom EU.

Pozdravili su dobru saradnju parlamentaraca na multilateralnom nivou, kao što je Interparlamentarna unija i založili se za njeno dalje jačanje i međusobnu podršku inicijativama u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Predsednica Narodne skupštine je napomenula da će Skupština Srbije naredne godine biti domaćin Parlamentarne skupštine Mediterana i 141. zasedanja Interparlamentarne unije, koje će se održati u jednoj evropskoj zemlji posle 20 godina i pozvala Parlament Rumunije da učestvuje u radu ovih parlamentarnih zasedanja.

Na sastanku je istaknut značaj ekonomske saradnje i trgovinske razmene, kao i ulaganja rumunskih investitora u Srbiju.

Gojkovićeva i ministar spoljnih poslova Rumunije su razgovarali i o saradnji po pitanju nacionalnih manjina, ukazujući da nikada u istoriji dve zemlje nisu imale problem sa manjinama, da je rumunska manjina uvek bila lojalna državi Srbiji, kao i srpska koja živi u Rumuniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво