Pomoć studenata za majke i bebe u Mitrovici

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici podelili su pomoć majkama i bebama u gradskom porodilištu. Na taj način želeli su da ukažu na posledice uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

Danas je 29. dan protesta, a studenti su rešili da umesto performansa danas izvedu humanitarnu akciju.

Akcija studenata u Kosovskoj Mitrovici u kojoj su dodelili pomoć porodilištu imala je naziv "100 odsto takse, 200 odsto život".

Studenti su svojim najmlađim sugrađanima podelili 18 paketića koje su sami kupili, a u kojima su bili pelene, kupke i oprema za bebe.

"Ove poklon paketiće namenili smo tek rođenim bebama i njihovim majkama koje predstavljaju stub opstanka na ovim prostorima", rekao je student Prirodno-matematičkog fakulteta Aleksandar Arsenijević.

Prema njegovim rečima, nerazumne mere Prištine najteže pogađaju najmlađe i najstarije žitelje Kosova i Metohije i zato je današnja akcija posvećena upravo bebama.

Studentkinja medicine Danijela Vićentijević je istakla da je na celom Kosmetu čitavo stanovništvo pogođeno merama Prištine, pa i najmlađi.

"Hteli smo i njima da pomognemo, pa smo simbolično skupili poklone", rekla je Vićentijevićeva najavljujući još ovakvih humanitarnih akcije.

Navela je da je ovo mala, ali iskrena pomoć.

"Pokloni se sastoje od dve kupke, pampers pelena i vlažnih maramica koje smo sami, od svojih džeparaca kupili za ove mališane", rekla je Vićentijevićeva.

Porodilja Svetlana Božović kaže da su je studenti prijatno iznenadili.

"Juče sam se porodila. U 12 sati i 20 minuta sam donela na svet dečaka. Treće dete, drugi sin i danas su me prijatno iznenadili studenti", ističe Božovićeva.

Načelnica Ginekološko-akušerskog odeljenja Milijana Milenković zahvalila se studentima.

"Dragi studenti, hvala vam puno. Zaista je dirljivo da od svog džeparca studentskog naprave ovakve poklone. Zaista hvala puno", poručila je Milenkovićeva.

Doktorka Milenković je dodala da poslednjih nedelja imaju problema sa antibioticima, ali da čine sve kako posao i pacijenti ne bi trpeli.

U porodilištu u Kosovskoj Mitrovici ove godine je rođeno blizu 600 beba. Kosovska Mitrovica je jedna od retkih opština koja ima pozitivan prirodni priraštaj.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво