Tusk pozdravlja "razumne poteze Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom. Razgovarano je o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije. Sastanku u zgradi "Evropa" prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Aleksandar Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i smatra da su razgovori jedini način rešavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik je, međutim, naglasio da dalje razgovore onemogućavaju odluke Prištine o drastičnom povećanju taksi na 100 odsto, suprotno Cefta sporazumu, kao i pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema.

Razgovore onemogućava i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i sopstvenim pravnim propisima na tzv. Kosovu.

"Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena da doprinosi tom cilju. Preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređivanje regionalne saradnje je strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od strane svih učesnica u regionu. Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć, jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke", istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Evropskog saveta Tusk pozdravio je razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom.

Tusk je na tviteru napisao da je danas imao dobar sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Na sastanku se, kako je naveo, razgovaralo o značaju regionalne stabilnosti i dijalogu Beograda i Prištine. 

Posle sastanka sa Donaldom Tuskom, predsednik Vučić prisustvovao je zajedničkom ručku zapadnobalkanskih lidera koji organizuje šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Premijerka Brnabić imaće sastanak sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom i komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво