"Ambasadori pri UN u Rezoluciji 1244 vide šta ne postoji"

Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Savetu bezbednosti je bio argumentovan, ali to nije interesovalo ambasadore, smatra urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić. Kaže da oni u Rezoluciji 1244 vide i ono što tamo ne piše.

Glavna urednica Sputnjika u Srbiji Ljubinka Milinčić smatra da je pismo Donalda Trampa Hašimu Tačiju pokazalo šta je cilj SAD.

"Videli smo sliku iz UN kada Tači govori netačne podatke veoma sigunro, videli smo koju snagu oseća, a koju nema kao predsednik nepostojeće države. Sve vreme znamo ko ga podržava", rekla je Ljubinka Milinčić.

Milinčićeva smatra da to što se spominje "postizanje sporazuma koji bi balansirano odrazio interese Kosova i Srbije" predstavlja "zamazivanje očiju". "Nikada ne treba u ćošak saterati protivnika, stvara se iluzuja da smo se nešto dogovorili", rekla je urednica Sputnjika.

Posle sednice Saveta bezbednosti jasno je koliko je teška pozicija Srbije. To se vidi i na primeru ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva koja je rekla da u Rezoluciji 1244 nema prepreka za stvaranje vojske Kosova.

"Uradili smo maksimalno što smo mogli, rekli šta je trebalo, Vučićev govor je bio argumentovan, sa svim onim što treba da se iznese, ali to ih nije interesovalo. Došli su sa gotovim govorima – 'nemojte da pravite ekscese', 'dijalog je jedino rešenje'. Ali u Rezoluciji 1244 vide šta ne postoji. Tamo piše da je jedina vojska vojska međunarodnih snaga", ukazala je urednica Sputnjika.

Iako se pokazalo da dijalog uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini nije uspeo, Milinčićeva ne očekuje da će se pitanje Kosmeta da vratiti u UN.

"U UN je situacija drugačija, ne može se tek tako doneti odluka. Bojim se da SAD neće dozvoliti da ruski ili kineski veto spreči njihovu odluku. U UN se donosi konačna odluka, ali jurisdikciju da prihvate, to teško", rekla je Milinčićeva.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво