Haradinaj ponovio optužbe na račun Mogerinijeve

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je danas da nije on odgovoran, nego Federika Mogerini, za neuspeh dijaloga sa Beogradom, jer je dozvolila da taj proces "isklizne iz šina". Haradinaj je to rekao novinarima u Prištini nakon sednice vlade.

Ramuš Haradinaj je, inače, ranije danas dobio još jedno pismo od briselske "trojke", Mogerini, Malstromove i Hana, u kojem su ga optužili da je jednostranim akcijama ugrozio nastavak dijaloga sa Beogradom i da Prištinu u dijalogu predstavlja Hašim Tači.

Kosovska vlada je, inače, na današnjem sastanku raspravljala o sveobuhvatnom i obavezujućem nacrtu sporazuma Beograda i Prištine.

Nacrt sporazuma je predstavio Haradinajev savetnik Avni Arifi, i istakao da taj dokument predviđa da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, suverenitet Kosova, pravdu za ratne zločine i obeštećenje žrtvama seksualnog nasilja.

Takođe, rekao je, traži se članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Arifi je rekao da na tri sastanka sa, kako je naveo, "srpskom stranom, oni nisu bili spremni da sprovedu bilo kakav sporazum".

"Vlada Kosova sprovela je svaki briselski sporazum. Odbijanje srpske strane dovelo je do gubitka od 12 miliona evra. Građani Kosova zaustavljaju se svakodnevno, na graničnim prelazima", rekao je on.

Haradinaj je još jednom ponovio da porez na srpsku robu neće biti ukinut dok, kako je rekao, "Srbija ne prizna Kosovo".

Na pitanje zašto je bio ljut tokom jučerašnjeg sastanka sa šefom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Briselu, premijer Haradinaj je rekao da je "nju povredila njegova istina".

"Kosovo više neće biti na milosti drugih. Svi će videti da ova poreska mera neće biti ukinuta, već da će naprotiv biti konsolidovana i neće se menjati sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, a njima je potrebno naše tržište", rekao je Haradinaj.

Bota sot piše da je Haradinaj, iako nije pozvan na sutrašnji satanak u Briselu, rekao da nema razloga da bude tamo, te da je već, kako je rekao, uradio ono što je imao da uradi i kaže.

"Mogerinijeva je naštetila dijalogu i to je izazvalo mnoge probleme u regionu", rekao je Haradinaj.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 18. dec 2018, 18:17) - oscar IV anonymous [neregistrovani]

Kako

Kako covece poredis g Seselja sa ovim ????

(utorak, 18. dec 2018, 17:23) - anonymous [neregistrovani]

Kako?

Kako je ovaj covek na slobodi? Seselja su tuzili... a ovaj na slobodi... skim mi imamo posla i kome mi hocemo da se pridruzimo? Stvarno treba dobro da razmislimo kakvu drzavu hocemo...

(utorak, 18. dec 2018, 16:35) - anonymous [neregistrovani]

ma 'ljudi'

Evtopa ne odlucuje o Evropi! No SAD USA! Dok NATO upravlja "svetom" Upravlja ce i Balkanom! UN "vec ne postoje odavno" To jes ne pitaju se ni o cemu! Ostalo je trla baba lan Da joj prodje dan. ps Samo veliki rat ce da regulise postojece stanje A dotle Trla baba lan Da joj prodje dan;)

(utorak, 18. dec 2018, 15:28) - Zvezdana [neregistrovani]

Zvezdana

A šta je hteo? Da bude sve kako on hoće? E pa ne može!

(utorak, 18. dec 2018, 15:18) - milan lala [neregistrovani]

Haradinajevo drcenje

Osilio se Haradinaj a po svoj prilici i preracunao , po onom sto je poslato u Pristinu reklo bi se da ga polako pustaju niz vodu i favorizuju Tachija. Haradinaj umislio da moze deliti lekcije birokratiji u Briselu, sredice ga oni brzo hahahaha . Tachi je mnogo lukaviji i zna kako se treba ponasati, a ovaj je skroz zglajzo. Morace da ukine taxe ili da podnese ostavku a onda je politicki mrtav bez uticaja i bice dostupan tuziocu za zlocine OVK. Sadrzaj njegove rezolucije je cista nebuloza , glupost da ne moze biti veca, Beograd nebi imao nikakav interes da pregovara gde Pristina dobija maximalno sve a Srbija supljo golo nista. 

(utorak, 18. dec 2018, 14:57) - Воронцов [neregistrovani]

Шта мисли Харадинај ?

Вероватно мисли да Могеринијева треба испуњавати његове жеље. Нико му не може обезбедити да легализује оно шта је албанска политика уз помоћ Запада отела од Срба.

(utorak, 18. dec 2018, 14:54) - anonymous [neregistrovani]

Pitam se

Pitam se samo jel se Albanci stvarno svadjaju sa EU zato sto im USA pomaze ili je tu neki cudan plan koji oni i USA prate. Ako su dosada sve sto su radili, radili u koordinaciji sa USA onda me cudi da sada tako napadaju EU. Jedino da zele da ovaj dijalog i zvanicno bude unisten, jer se nadaju mozda nekoj novoj internacionalnoj konferenciji kao Dejton.