Incidenti tokom izbornog dana

Izborni dan u Lučanima obeležio je i niz incidenata, kao i razmena optužbi u stranačkim saopštenjima. Provokacija je bilo i u Kladovu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović po zatvaranju birališta izdao je saopštenje o navodnim incidentima za vreme glasanja u opštini Lučane.

Stefanović tvrdi je lider Dveri Boško Obradović, sa grupom stranačkih funkcionera, upao večeras u prostorije Policijske stanice u Guči i vređao državnog sekretara MUP-a Dijanu Hrkalović.

"Kulminacija bahatog, divljačkog i nasilničkog ponašanja Boška Obradovića i jednog dela funkcionera Saveza za Srbiju, koji su danas u opštini Lučani fizički napali više ljudi, prvo ženu koja je došla da glasa na biračko mesto, a potom i novinara, dogodila se večeras oko 19 časova, kada je Boško Obradović sa grupom stranačkih funkcionera, upao u prostorije Policijske stanice u Guči, u pokušaju da se na nasilan način obračuna sa policijom, koja je radila svoj posao po nalogu tužioca", saopštio je Stefanović.

Prema rečima Stefanovića, "nasrtaji na žene postaju obavezni deo političkog programa Saveza za Srbiju, a ujedno služe i da prikriju nedostatak podrške građana i u velikoj meri inspirušu najgore ponašanje u našem društvu".

"Najoštrije osuđujem ovakvo nasilje i bahato ponašanje i pružam punu podršku svim kolegama koji se na častan način bore za poštovanje zakona i kažnjavanje nasilnika, ma ko oni bili", zaključio je Stefanović.

Povodom incidenta u Policijskj stanici u Guči, Dijana Hrkalović je rekla da su se predstavnici Saveza za Srbiju, predvođeni Boškom Obradovićem, nasilno upali u stanicu kako bi se obračunali sa policijskim službenicima i sprečili ih u njihovom radu, saopštio je MUP.

"Navodno nezadovoljni privođenjem Lazara Đurovića, jednog od predstavnika njihovog Saveza, koji je doveden u stanicu po nalogu tužioca zbog sumnje da je napao novinara ispred jednog biračakog mesta, na najbrutalniji način želeli su da se obračunaju sa ljudima iz policije i tužilaštva", navela je Hrkalovićeva.

Tvrdi da su po svaku cenu hteli da se obračunaju sa policajcima, ali i sa tužiocima koji su u tom trenutku uzimali izjavu od Đurovića u stanici.

Prema njenim rečima, došla je da obiđe policijske službenike i da pružim im podršku zbog medijskih napada bradovića, u trenutku kada je na pristojan način pokušala da smiri situaciju, usledile su najbrutalnije uvrede od strane Boška Obradovića.

"Ne tražim zaštitu za sebe, ali ne mogu da dozvolim da Obradović i jedan deo funkcionera Saveza za Srbiju napadaju časne policajce, moje kolege koje predano i pošteno rade svoj posao", naglasila je Hrkalovićeva.

Sa druge strane, Savez za Srbiju saopštio je da su članovi njegovog Predsedništva večeras otišli u policijsku stanicu u Guči da traže oslobađanje jednog njihovog aktiviste, koji je zadržan, i tamo su zatekli državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović. "Šta Dijana Hrkalović radi u Guči na izborni dan", upitao je SZS.

U novom saopštnju Saveza za Srbiju tvrdi se da je uhapšeno pet aktivista te organizacije, i poručuje da neće više biti izbora dok se ne ispune njihovi uslovi, a do ispunjenja - nastaviće sa protestima.

"Ponavljamo u ovakvim uslovima izbora više ne može biti. Odluka Predsedništva Saveza za Srbiju je da se nastavi borba za fer izborne uslove i da se nastavi podrška protestima koji se nastavljaju ovu subotu u Beogradu", piše u saopštenju.

Ranije danas saopšteno je da su pripadnici policije identifikovali su tokom dana B. P. (37) iz Prijepolja kao osobu koja je na biračkom mestu u Kotraži, u opštini Lučani, napala dvoje građana koji su došli da glasaju na lokalnim izborima.

Posmatračka misija CRTA navela je da su veće nepravilnosti zabeležene na 11 od ukupno 43 biračka mesta, među kojima su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih spiskova glasača. "Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotraži gde su neidentifikovane osobe ispred biračkog mesta legitimisala birače", navodi CRTA.

Kako dodaju, prilikom obilaska biračkog mesta Grab, mobilnom timu Crte isečene su gume na automobilu i nepoznata lica sprečila su akreditovanim posmatračima pristup biračkom mestu.

Srpska napredna stranka saopštila je da su pristalice Saveza za Srbiju u toku prepodneva protivzakonito upali na biračko mesto 25 u Kotraži gde su nasilnim metodama sprečavali građane da glasaju i ometali izborni proces. SNS je saopštila da ima pouzdane informacije da je jedan od lidera SZS Dragan Đilas lično naredio razbijanje biračkih kutija i uništavanje dela izbornog materijala u opštini Lučani.

SNS takođe poručuje da ima saznanja da su za ovu akciju angažovani "brojni Đilasovi, Obradovićevi i Jeremićevi batinaši", koji su od jutros prisutni na teritoriji opštine Lučani, a koji su došli iz različitih opština, od Čačka do Prijepolja.

Jedan od lidera SZS Boško Obradović tvrdi da je policija na pojedinim biračkim mestima u Lučanima počela da hapsi opozicione aktiviste. On tvrdi da je u policijskoj stanici u Guči priveden Borko Puškić, predsednik IO Dveri, jer je, kako je rekao na konferenciji za novinare, sprečio da se u Kotraži koriste paralelni spiskovi, saopštio je SZS.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je da predstavnici Saveza za Srbiju, među kojima su prepoznali ljude iz Dveri, pozivali njihove članove i simpatizere i vršili pritisak na njih da ne glasaju za POKS, preteći im i ucenjujući ih.

Aktivisti SNS-a žalili su se na nepravilnosti i u Kladovu. Prvi na listi "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Kladovo" i kandidat za predsednika te opštine Saša Nikolić izjavio je da kandidat SPS za predsednika opštine Radovan Arežina na "najbrutalniji način vređa, presreće i fizički nasrće na aktiviste SNS".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво