Brisel predlaže Prištini konkretno rešenje za takse

Visoka predstavnica Mogerini, komesar Johanes Han i komesarka za trgovinu Margaret Malmstrom uputili su zajedničko pismo kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju u kojem objašnjavanju stav EU da tarife na robu iz Srbije moraju da budu hitno povučene, potvrdila je portparolka EU Maja Kocijancic.

"U pismu je ponovljena ponuda komesara Hana kako rešavati pritužbe Prištine o funkcionisanju Cefta sporazuma na odgovarajući nacin," rekla je Kocijančič, ne navodeći detalje.

U rešenju bi, između ostalog, naziv "Unmik" u Cefta, bio zamenjen sa "Kosovo*".

Predstavnici EU, međutim, kao znak dobre volje zahtevaju da pre ponedeljka, 17. decembra, kada je u Briselu sednica Saveta SSP, da Kosovo privremeno obustavi izvršenje odluke o tarifama na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, javlja Koha.

Ipak, elektronski mediji u Prištini prenose da kosovska vlada neće prihvatiti kompromis.

Savetnik Ramuša Haradinaja Avni Arifi potvrdio je da je vlada dobila pismo na koje će premijer odgovoriti u ponedeljak.

"Pismo neće sadržati nikakve drugačije stavove koji već nisu poznati građanima Kosova. Sve pozicije Vlade poznate su građanima", rekao je Arifi.

Mediji zaključuju da će na osnovu ove izjave, odgovor Mogerinijevoj i drugim komesarima EU biti negativan.

U međuvremenu KTV javlja da bi Haradinaj sutra trebalo da se sastane u Briselu sa Federikom Mogerini. Kako se navodi, sastanak vladine delegacije održaće se u okviru procesa implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i EU.

Očekuje se, kako navodi KTV, da će se razmatrati i rezolucija o dijalogu, odluka o osnivanju vojske, kao i o uvođenju takse od 100 odsto za proizvode iz centralne Srbije.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво