Kosovska skupština usvojila nacrt rezolucije o dijalogu sa Beogradom

Vladajuća većina u kosovskom parlamentu i opoziciona SDP, Špenda Ahmetija, usvojili su Rezoluciju o nastavku dijaloga sa Beogradom. Novi vođa pregovaračkog tima Fatmir Ljimaj najavljuje da će "Kosovo od Srbije tražiti ratnu odštetu".

U kosovskoj skupštini na vanrednoj sednici na dnevnom redu bilo je usvajanje rezolucije i izbor tima Prištine u nastavku dijaloga sa Beogradom.

Namera im je da dijalog vrate u parlament, odnosno da prištinska strana ima jedinstven stav i dogovor po svim pitanjima koja bi bila otvarana u dijalogu sa Beogradom.

S druge strane, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Priština ne želi bilo kakav ozbiljan razgovor o budućnosti i normalizaciji odnosa i raspetljavanje kosovsko-metohijskog čvora.

U nacrtu rezolucije navodi se da bi nastavak dijaloga, uz posredovanje Brisela, za Prištinu bio prihvatljiv samo ako njegov završetak rezultira obostranim priznanjem državnosti, članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i NATO-u.

"Posle jučerašnje istorijske odluke o formiranju vojske, Kosovo ide dalje ka zaokruživanju državnosti. Zbog toga treba nastaviti pregovore sa Srbijom, sprečiti Vučićevu ofanzivu i dokazati međunarodnoj zajednici da je Kosovo nezavisno i spremno da odgovori na sve izazove. Dakle, naš cilj je ravnopravan dijalog sa Srbijom, cilj nam je da nas Srbija ne izoluje u procesu dijaloga i da dobijemo stolicu u UN davanjem zelenog svetla novoj rezoluciji za pregovore i novom pregovaračkom timu", rekao je Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine. 

Predlog rezolucije izradila je poslanička grupa Socijlademokratke partije, koja je napustila pokret "Samoopredeljenje" i na ovaj način prilazi vladi i daje joj mogućnost da ima većinu, pošto je Srpska lista napustila vladajuću većinu. 

Tim za dijalog činili bi politički predstavnici koje će izglasati parlament, a predvodiće ga Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti pedsednik Socijaldemokratske partije i gradonačelnik Prištine.

Funkcija Hašima Tačija u timu za dijalog bila bi u skladu sa ustavom, ali bi parlament kontrolisao šta prištinska strana pregovara u dijalogu.

Povodom usvajanja Rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom oglasila se šefica kancelarije EU na Kosovu i Specijalna predstavnica EU Natalija Apostolova.

"Čestitam kosovskoj skupštini na današnjem glasanju kojim preuzima odgovornost za tako važan proces – dijalog sa Srbijom. Kosovo mora da osigura osmišljen i inkluzivan pristup tom procesu", poručila je Apostolova na Tviteru.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво