Studenti u Kosovskoj Mitrovici "sahranili" međunarodno pravo

U severnom delu Kosovske Mitrovice, studenti su svojevrsnim performansom "sahranili" međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova. Oni su tako protestovali zbog odluke Prištine o formiranju tzv. vojske Kosova.

Studenti su započeli performans "posmrtnom povorkom" od studentske menze do zgrade Unmika i OEBS-a.

Nosili su primerak Povelje UN, Rezolucije SB UN 1244 i Vojno-tehničkog sporazum iz Kumanova, kao i list na kojem je pisalo "međunarodno pravo", da bi ih potom "sahranili" simbolično u u 12.44 sati.

Nosili su cveće, a preko usta im je bilo prelepljena traka na kojoj je stoji "100 odsto takse, 0 odsto slobode", koja simbolično označava ćutanje međunarodne zajednice.

Milan Savić, predsednik Studentske konferencije navodi da performansom studenti žele da poruče svetu i međunarodnoj zajednici da ih više ne mogu varati.

"Ovim performansom hoćemo da pokažemo svetu i međunarodnoj zajednici – ne možete nas više varati, vidimo da na vas i vašu pomoć više ne možemo da računamo. Očekujemo od naše zemlje da nas zaštiti. Mi smo ovim zastavama u Kosovskoj Mitrovici pokazali našu nacionalnu pripadnost i pokazali koja je vojska naša i u koju zemlju gledamo da nas zaštiti", ističe  Savić.

Studenti su pre ovog performansa prošetali ulicama grada izražavajući i na taj način miran protest protiv novih odluka Prištine.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво