Mogerinijeva kritički o taksama i transformaciji KBS

Tokom sastanka EU lidera u Briselu kiparski predsednik Nikos Anastasijades i šefica EU diplomatije Federika Mogerini govorili su o problemima u dijalogu Beograda i Prištine, tarifama na srpsku robu koje "blokiraju dijalog" i potezu transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga, za koji su rekli da nije dobrodošao, saznaje "Tanjug" u Savetu.

Diplomatski izvori Tanjuga u Evropskom savetu kažu da se je pitanje Kosova na samitu u Briselu pokrenuo kiparski predsednik Nikos Anastasijades koji je obraćajući se EU liderima poručio da je do ove incijative došlo nakon nedavne posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Nikoziji.

Predsednik Kipra je ocenio da se stvari "ne odvijaju dobro" u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pomenuo uvođenje tarifa od strane prištinskih vlasti na robu iz centralne Srbije i zatražio od šefice EU diplomatije Federike Mogerini da izvesti države članice o stanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Prema izvorima Tanjuga, visoka predstavnica je ponovila stav Brisela da kosovske tarife "nisu dobar potez i da blokiraju dijalog".

Istovremeno Mogerinijeva je navela da postoje i "primedbe sa prištinske strane" i da zajedno sa komesarima za pregovore o pristupanju Johanesom Hanom i za trgovinu Sesilijom Malmstrom radi na iznalaženju rešenja za tu krizu.

U Evropskom savetu za Tanjug kažu da je Federika Mogerini na sastanku EU lidera govorila i transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga pri čemu je ponovila stav da "takav potez nije dobrodošao niti je konstruktivan".

Navodi se i da je ocenila da unutar Kosova postoji politički problem gde "predsednik i premijer ne govore istim jezikom", te da to "komplikuje i blokira stvari".

Evropski diplomatski izvori navode da se tokom razgovora o dijalogu Beograda i Prištine uglavnom govorilo o problemima koji dolaze sa prištinske strane, a da o srpskoj strani nije bilo reči.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво