Inicijativa Bahtirija o ujedinjenju Mitrovice samo na papiru

Gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri, kaže da veruje da će dobiti pozitivan odgovor vlade u Prištini na svoju inicijativu o "ujedinjenju" severnog i južnog dela tog grada. Gazeta ekspres onlajn, međutim piše da je inicjativa Bahtirija ostala samo na papiru.

Bahtiri je za prištinski Zeri rekao da će, ukoliko ne dobije pozitivan odgovor Prištine, pokušati sve zakonske forme da iskoristi kako bi njegova inicijativa za zajedničku opštinu zaživela.

"Mi smo je započeli na legitiman način u Skupštini opštine, ako ne prođe, onda ćemo pokrenuti peticiju sa 10 hiljada potpisa, a ako ni peticija ne prođe, onda ćemo videti u trećoj rundi šta ćemo preduzeti, ali grad svakako treba da se ujedini", rekao je Bahtiri.

Njegov zahtev za ujedinjenje Mitrovice još se razmatra u Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave.

Zeri, međutim, navodi da se ni iz vlade, ni iz tog resora nisu izjašnjavali o inicijativi Bahtirija.

"Mi smo održali skupštinu opštine Mitrovice, i ona je jednoglasno odobrila moj zahtev, sada je na Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave da vrati odgovor, što je u skladu sa Ustavom Kosova. To je naš zahtev. Oni imaju vremenski rok od dve nedelje da nam odgovore u vezi sa legitimnošću našeg zahteva i posle, nakon zakonske verifikacije od Ministarstva za administraciju lokalne samouprave, u obavezi su da odluku pošalju Vladi Kosova", rekao je Bahtiri.

Iako je Bahtiri za Zeri rekao ranije da je uveren u realizaciju svoje inicijative, odbornici su tvrdili da je reč o "nemogućoj misiji", s obzirom na to da pitanje ujedinjenja bilo kaje opštine sa nekom drugom nije stvar lokalnih uprava.

Na inicijativu Bahtirija, 30. novembra, Skupština opštine južne Mitrovice, koju većinski naseljavaju Albanci, jednoglasno je glasala za "ujedinjenje" severnog i južnog dela tog grada.

Bahtiri je inicijativu pokrenuo nakon što su gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova podneli ostavke nezadovoljni merom Prištine o dodatnom povećanju poreza od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, rekao je ranije da ostavke gradonačelnika četiri srpske opštine sa severa Kosova nisu prihvaćene jer se smatraju neustavnim.

Ostavke su, naime, kako je objasnio, adresirane na vladu Kosova i Metohije, a ne "Republike Kosovo", što je protivno kosovskom ustavu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво