Admiral Fogo: O transformaciji KBS suvereno odlučuje Priština

Komandant združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral Džejms Fogo, koji je nedavno pozvao Prištinu da ne žuri sa procesom transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, dramatično je promenio stav rekavši danas da o tome "suvereno odlučuje" Priština.

Admiral Džejms Fogo je, nakon razgovora sa makedonskom ministarkom odbrane u Skoplju, Radmilom Šekerinskom, rekao novinarima da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku "njihova suverena odluka, koja bi trebalo da bude doneta u parlamentu".

"Kosovo je demokratska zemlja isto kao i vaša zemlja, baš kao i Srbija. U demokratiji, birate svoje predstavnike koji su tu da donose odluke u vaše ime", rekao je Fogo upitan da prokomentariše najavu da će Priština odluku o transformaciji KBS-a u vojsku doneti u petak, 14. decembra, prenela je MIA.

Prema njegovim rečima, ako se donese takva odluka, to će biti proces, a taj proces bi mogao trajati i deset godina.

Podsetio je da je pre desetak dana boravio u Prištini, gde je prisustvovao svečanoj primopredaji dužnosti general-majora Salvatorea Kuočija i Lorenca D'Adarija.

Tada je admiral Fogo imao drugačiji stav. On je, naime, pozvao Prištinu da ne žuri sa donošenjem odluke o tansformaciji KBS-a u vojsku.

Rekao je takođe da takvom odlukom moraju da budu zadovoljne sve strane.

"Obaveza generala D'Adarija je da obezbedi sigurnost i da garantuje slobodu kretanja", rekao je Fogo i podsetio da NATO na Kosovu ima 4.000 pripadnika, koji su, kako kaže, spremni za svaku odluku koju kosovski parlament bude doneo.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво