Predsednik slovenačkog parlamenta u Beogradu

Predsednik slovenačkog parlamenta Dejan Židan, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, razgovarao je sa predsednicom parlamenta Srbije i narodnim poslanicima o unapređenju međuparlamentarne saradnje i evropskim integracijama. Predsednica skupštine poručila je da je Slovenija iskreni prijatelj Srbije na putu ka EU. Potpisan Memorandum o saradnji dveju skupština i razmeni poseta.

Na hiljadu i po slovenačkih kompanija posluje u Srbiji, a srpske investicije prisutne su u turizmu Slovenije. Od slovenačkog parlamenta stiže podrška evrointegracijama naše zemlje i poruka da između dve zemlje nema otvorenih pitanja.

"Razgovarali smo koliko je važno da kriterijumi EU prilikom kandidature i proširenja Unije u budućnosti na prostore Zapadnog Balkana bude jasno, da unapred znamo šta to Srbija na evropskom putu mora da ispuni. Imaćemo i jednu tehničku i iskrenu podršku slovenačkog parlamenta", kaže predsenica Skupštine Maja Gojković.

Prijateljski odnosi dve države nadograđeni su Memomoradumom o saradnji srpskog i slovenačkog parlamenta. To je korak ka unapređenju parlamentarnih i ukupnih bilateralnih odnosa.

"Potpuno verujem da je mesto Srbije u EU, a Slovenija je u zajednici jedan od najvećih prijatelja Srbije i verujemo da su naši interesi u toj oblasti potpuno identični. EU predstavlja veliki privredni prostor bez carina i administrativnih ograničenja, koji poziva na razvoj ekonomija koje su izvozno usmerene kao srpska i slovenačka", kaže predsednik Državnog zbora Dejan Židan.

Dobri odnosi Srbije i Slovenije imaju potvrdu u privrednom rastu od sedam odsto na godišnjem nivou.

Jačanje saradnje dva parlamenta 

Predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) Vladimir Orlić izrazio je zadovoljstvo posetom Židana, koja doprinosi jačanju saradnje dva parlamenta, saopštila je skupštinska pres služba.

Orlić je u razgovoru istakao da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da većina narodnih poslanika podržava evropske integracije Srbije. Naveo je i da, prema poslednjem istraživanju, 52 odsto građana Srbije podržava evropske integracije, što ukazuje na stalni trend rasta u poslednjih nekoliko godina.

On je naglasio da je za građane veoma bitno da postoje pozitivni signali od strane EU, koji predstavljaju podstrek i ukazuju da je evaluacija sprovedenih reformi u Srbiji fer i korektna, kao i da EU prepoznaje uložene napore u reformskim procesima.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i nedavnim potezima Prištine koji se tiču podizanja carine na srpske proizvode i blokade pregovora, Orlić je ukazao da je važno da reakcije Evropske unije i njenih članica budu adekvatne i jasne.

Zahvalio se Sloveniji na principijelnom stavu i reakcijama na poteze Prištine, kojim se krše postignuti sporazumi.

Židan je pohvalio postignuti privredni napredak Srbije i dodao da Slovenija razume stav Srbije da očekuje jasnu reakciju EU po pitanju nedavnih poteza Prištine.

On je tokom razgovora istakao i da je značajno unaprediti saradnju dva parlamenta, kao i saradnju u oblastima kulture, poljoprivrede i IT.

Sastanku su prisustvovali narodni poslanici Dušica Stojković, Milija Miletić, Ljiljana Malušić, Elvira Kovač i Snežana Bogosavljević Bošković, kao i parlamentarci iz Slovenije dr Anže Logar i Predrag Baković.

Oni su se tokom razgovora složili da Srbija i Slovenija imaju dobre bilateralne odnose, kao i da postoji prostor da se unapredi saradnja parlamenata. Bilo je reči o mogućim budućim oblicima saradnje parlamentaraca.

Razgovaralo se i o perspektivama EU i predstojećim evropskim izborima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво