Nedelja parlamentarizma od 12. do 19. decembra

Skupština Srbije organizuje Nedelju parlamentarizma od 12. do 19. decembra, četvrtu godinu za redom, sa ciljem boljeg povezivanje i upoznavanja građana i građanki Srbije sa radom Narodne skupštine.

Ovogodišnja Nedelja parlamentarizma održava se u okviru obeležavanja 160 godina od Svetoandrejske skupštine i donošenja prvog Zakona o Narodnoj skupštini 1858. godine.

Imajući u vidu ove važne istorijske datume, Nedelja parlamentarizma počinje upravo na dan kada je pre 160 godina sa radom počela Svetoandrejska skupština (12. decembra 1858. godine).

Skupština Srbije će i ove godine organizovati niz događaja kako bi otvorila prostor za debatu o učešću građana u demokratskim procesima, značaju otvorenosti parlamenta kao institucije, kao i različitim načinima komunikacije građana i njihovih direktno izabranih predstavnika.

Narodna skupština će u saradnji sa školama, fakultetima, kao i različitim institucijama i organizacijama, organizovati susrete i razgovore narodnih poslanika i građana, simulacije rada Narodne skupštine u više gradova u Srbiji, kako bi mladima približili procedure donošenja zakona. Predviđen je i "Dečji dan", u okviru kojeg će biti organizovane radionice za decu i obilasci Narodne skupštine kako bi se upoznali sa radom parlamenta.

U centralnom holu Doma Narodne skupštine tokom čitave Nedelje parlamentarizmaj biće izložen prvi Zakon o Narodnoj skupštini, stenografske beleške sa sednica Svetoandrejske skupštine, kao i sačuvana fotografija ovog istorijskog događaja.

Koncept Nedelje parlamentarizma je razvijen po ugledu na Parliament Week koji je 2011. godine pokrenuo parlament Velike Britanije, a od prošle godine ova manifestacija je uvrštena u agendu redovnih skupštinskih aktivnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи