Haradinaj: Za sada nema novih mera

Priština za sada neće uvoditi nove mere protiv Beograda, rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj posle sednice vlade. Ističe da postoje neki predlozi o novim merama, ali da bi Priština, kako kaže, "da smiri situaciju".

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da su u Prištini identifikovali nove moguće mere protiv Beograda, ali da u ovom trenutku "nisu za utrkivanje ko će u tome uraditi više".

"Zainteresovani smo da to malo smirimo, a spremni smo i da rešimo sva ta otvorena pitanja, a verujem da se i takse mogu rešiti uz to da Srbija prizna Kosovo", rekao je Haradinaj na pres-konferenciji nakon sednice vlade u Prištini.

Naveo je da nove mere nisu uvedene danas kako se ne bi nastavilo "sa međusobnim utrkivanjem".

"Neke mere su već pomenute, ali ja ne smem o njima. To nisu mere, već predlozi, ali ako se nastavi pritisak, mi moramo dalje", rekao je Haradinaj.

Dodao je da Priština ne želi da provocira, ali da, kako kaže, mora i da odgovori.

"Nije bilo dobro da se zaustavi Srbin sa Kosova, koji je političar, bio je potpredsednik vlade, poznat i u Srbiji, kao u nekim bivšim sistemima", dodao je Haradinaj.

Pozvao je Albance da ne padnu pod euforiju i da bilo šta urade protiv Srba koji žive na Kosovu, jer kako kaže, Srbi i Albanci tamo žive jedni sa drugima i bitno je da tako i nastave.

Priština odbila ostavke gradonačelnika sa severa

Privremene prištinske institucije odbile su da prihvate ostavke gradonačelnika četiri srpske opštine na severu Kosova, jer ih smatraju neustavnim.

Premijer Haradinaj je novinarima nakon sednice vlade rekao da ostavke nisu prihvaćene, jer su adresirane na Kosovo i Metohiju umesto na tzv. "republiku Kosovo", prenela je Koha onlajn.

"Ostavke nisu prihvaćene jer su neustavne. Na njima piše 'Kosovo i Metohija'", rekao je Haradinaj.

Upitan o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Haradinaj je rekao da svako ko govori o korekciji granica šteti regionu.

"Mogerinijeva odgovorna za prekid dijaloga" 

Premijer privremenih prištinskih institucija optužio je šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da je odgovorna za prekid dijaloga Beograda i Prištine.

Haradinaj je novinarima nakon sednice vlade rekao da je Mogerinijeva odgovorna jer je, kako je rekao, u priču o normalizaciji odnosa uvela temu o korekciji granica sa Srbijom.

"Mislim da je gospođa Mogerini odgovorna za prekid dijaloga. Ona je dijalog o normalizaciji odnosa pretvorila u dijalog o teritoriji, što je prouzrokovalo štetu regionu. Žalosno je to zbog velikog uloga Evropske unije. Takav njen stav je neprihvatljiv", rekao je Haradinaj, prenosi KTV.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво