Babiš: Priština ne ispunjava svoje obaveze

Premijerka Ana Brnabić rekla je u Pragu, posle razgovora sa češkim kolegom Andrejem Babišem, da Srbima na KiM preti humanitarna kastrofa i da je potrebno da se region vrati tamo gde je bio pre mera Prištine. Babiš je istakao da Priština ne ispunjava svoje obaveze a da je stav Beograda konstruktivan.

Brnabićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je iskoristila posetu Češkoj, koja je priznala kosovsku nezavisnost, da predsednika Miloša Zemana i premijera Babiša upozna sa izazovima sa kojima se uočava Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Navela je da je iza Srbije "težak novembar" zbog mera koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije i BiH, naglasivši da je Srbima na KiM uskraćena i štampa na meternjem jeziku.

"Nemaju ni slobodu štampe, a najava transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku je posebno uznemirujuća činjenica i za Srbiju ali i za regionalni mir. Zamolila sam Babiša da pomogne i utiče u EU na to da se vratimo na pitanja od značaja za jači i perspektivniji region, a ne na podizanje barijera", rekla je Brnabićeva.

Kako je istakla, Srbima na KiM preti humanitarna katastrofa.

"Hajde da se vratimo tamo gde je region bio 5. novembra", rekla je Brnabićeva.

Babiš je rekao da su razgovarali o Kosovu i napetosti koja je sve jača.

"Kosovo ne ispunjava obaveze i pokušaćemo da učinimo sve što je u našoj moći da ta napetost bude što manja. Smatramo da je pristup Srbije konstruktivan", istakao je premijer Češke.

"Odnosi odlični, češki investitori zainteresovani"

Premijerka Srbije je navela da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja id a je saradnja je sve bolja.

"Zahvalni smo za podršku koju nam ta zemlja pruža na putu evropskih integracija", poručila je Brnabićeva.

"Uručila sam poziv predsedniku Zemanu da ponovo dođe u posetu Srbiji i on mi je i obećao da će 2019. godine doći, a i vas, premijeru, takođe očekujemo", rekla je Branbićeva.

Navela je da je Češka oduvek snažno podržavala agendu pristupanja EU i promovisala Zapadni Balkan, a posebno Srbiju, od koje, kako kaže, najviše zavisi stabilnost regiona i koja i treba najviše da povuče" ka EU.

"Srbija je danas otvorila dva poglavlja, sada imamo 16 otvorenih poglavlja od 35, dva privremeno zatvorena. Volela bih da ta dinamika bude jača, ali razumem da EU ima svoje kompleksnosti. Ali i ovo je pokazatelj reformi", rekla je premijerka.

Posebno zahvalila Pragu što je sada glasala da budu otvorena tri poglavlja.

Takođe, ocenila je da je ekonomska saradnja sve bolja i da je u poslednjih devet godina ona dva i po puta uvećana."

"Uočljiv je dinamičan trend, a u prvih deset meseci ove godine zabeležen je rast od 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Veliki broj čeških investitora je već prisutan u Srbiji a mnogi su poslednjih dana bili kod mene na razgovorima", dodala je Brnabićeva.

Navela da je, nakon što je PPF grupa preuzela Telenor, Češka postala čevrti strani investiror u Srbiji, a podsetila je i na druge češke investicije - fabriku "14.oktobar" kupila je "Čehoslovak grupa", Avala film kompanija "Sebre".

"Sa dva češka investitora razgovori su u toku. Poljoprivreda, namenska industrija, rudarstvo su oblasti za koju zainteresovane češke kompanije", rekla je Brnabićeva.

Srbija, kako je rekla, ima puno da nauči od Češke, i navela podatak da je nezaposlenost u toj zemlji svega dva odsto, što je najmanje u Evropi.

Zahvalila se i Češkoj na tome što ima kontingent u okviru Kfora i što doprinosi osiguravanju berzbednosti na KiM.

Rekla je i da je češka nacionalna manjina u Srbiji dobro integrisana i da takođe doprinosi jačanju zemlje.

"Hvala za iskreno prijateljstvo", zaključila je Brnabić.

Babiš je poručio da je Srbija je za Češku važan partner, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana.

"Naši odnosi su odlični i saradnja traje dugo i bez problema", rekao je danas Babiš.

Babiš je rekao da Češka podržava Srbiju na putu evrointegracija, i da razume premijerku Srbiju kada nije zadovoljna pristupnim tempom, ali da se nada da će taj proces ići brže.

Takođe, on smatra da zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, treba da pristupe šengenskom prostoru.

Posebno je istakao značaj potpisivanja Sporazuma o regulisanju klirinškog duga, tj. duga koji je iz vremena SFRJ, kao i dobru saradnju u okviru Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, koji danas ima 11. zasedanje.

Prema njegovim rečima, promet između dve zemlje je prošle godine iznosio 866 miliona čeških kruna, a sve je veći udeo srpskog uvoza.

"Biće mi drago ako Srbija postane članica STO. Prirodni resursi, energetika, nalazišta litijuma, industrija, to su oblasti privlačne za češke investirore i biće nam drago da posredujemo u ostvarivanju konatakata", dodao je Babiš.

Saradnja ide u dobrom smeru, a tu je i saradnja u vojnoj oblasti", rekao je Babiš.

Ukazao je da sa aspekta srpskog izvoza 77 odsto toga odlazi u EU, a taj rast će se povećavati i dalje.

Podsetio je da se na teritoriji Srbije još nalazi nekoliko hiljada migranata, kao i da je Srbija 2015. godine preživela najjači udar, te da Češka pomaže koliko je u njenoj mogućnosti - izdvojila je 27 miliona kruna za pomoć, poslala je i svoje policajce na granicu.

Dodao je i da je Češka spremna da i dalje pomaže Srbiji kada je reč o pitanju migranata, na način kako to bude tražila srpska vlada.

Brnabićeva se sastala i sa predsednikom Zemanom i predsedavajućim Predstavničkog doma češkog parlamenta Radekom Vondračekom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво