Velika perspektiva za razvoj odnosa Srbije i Kine

Srbija i Kina imaju do sada najviše projekata koje će realizovati u okviru globalne kineske inicijative "Pojas i put", izjavio je ambasador Kine Li Mančang i dodao da su samo u avgustu potpisane investicije vredne tri milijarde dolara. Premijerka Ana Brnabić poručila je da građani Srbije već vide rezultate incijative "Pojas i put".

Li Mančang je na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog pod nazivom "Inicijativa pojas i put na Balkanu", koja se održava u Palati "Srbija", zahvalio sadašnjem i bivšem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Tomislavu Nikoliću što su na vreme prepoznali značaj inicijative "Pojas i put".

Podsetio je da kineska kompanija planira samo u RTB-u Bor investiciju od dve milijarde dolara, a druga kompanija milijardu dolara u izgradnju fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu.

"Zajedno sa tom kompanijom su još dva kineska partnera i svaki od njih investira 100 miliona dolara u Zrenjaninu", rekao je Li.

Naglasio je i da Vlada Srbije daje veliku podršku svim investitorima.

"Postoji veliki potencijal sa saradnju Kine i Srbije", ukazao je Li i naveo da su to svakako poljoprivreda i industrijski parkovi koji će se graditi u Borči kod Pupinovog mosta i u Smederevu.

Kako je rekao, za prvu fazu srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči je samo u prvoj fazi planirana površina od 300 hektara, dok će u parku u Smederevu moći da se zaposli više od 10.000 ljudi.

"Tu moramo da ubrzamo, o tom industrijskom parku pričamo već tri godine, napredujemo, ali moramo da ubrzamo", rekao je kineski ambasador.

Ukazao je da se kineske investicije mogu podeliti u dve faze – prvu koja je predviđala ulaganja u infrastrukturu uz kredite Kine i drugu koju čine velike pomenute investicije vredne tri milijarde dolara.

"Već pripremamo posetu Vučića u aprilu, kada će biti održan drugi samit predsednika država 16 plus 1 (Kine i centralnoevropskih zemalja). Već razgovaramo o važnim projektima koje ćemo potpisati", naveo je Li i poručio da postoji postoji velika perspektiva za razvoj odnosa Srbije i Kine.

"Srpski narod skoro da nema nikakve mane, ima otvorenu dušu i hoće da se druži sa svima. Srbija kao zemlja ima odlučujuću ulogu kada je reč o očuvanju mira i stabinosti u regionu, gde daje svoj doprinos", dodao je Li.

"Suština inicijative 'Pojas i put' u povezivanju ljudi"

Istakao je da je, prema njegovom mišljenju, suština inicijative "Pojas i put" u povezivanju ljudi u celom svetu bez obzira iz koje su zemlje i koje su rase.

"Treba jedan drugog da razumemo i pomažemo, podržavamo, da zajedno radimo za naš budući i bolji život. Kina hoće na taj način da podeli iskustvo s drugima koji su spremni da zajedno rade s Kinom. Srećan sam čovek što sam kao student naučio srpski jezik, od tog momenta moja sudbina je povezana sa Srbijom i Beogradom, kao student sam došao i sada kao ambasador idem u penziju – dao mi je sve", naglasio je Li.

Naveo je da je kinseki uspeh u poslednjih 40 godina zasnovan na stabilnoj političkoj situaciji, koja je preduslov za sve.

"Kina daje sve da sačuva političku stabilnost i na osnovu toga imamo uslove da se otvaramo prema svetu i sprovodimo reformu. Otvaranje prema svetu znači da dovedemo moderne organizacije, fabrike, kompanije iz celog sveta, da dođu u Kinu i da se razvijaju. Onda se i Kina razvija i to dalje pozitivno utiče na kinsku stabilnu političku situaciju. To je osnova uspeha", rekao je Li.

Prema njegovoim rečima, Kina ima najjaču političku organizaciju u svetu – Komunističku partiju, sa 90 miliona članova.

"Imamo i petogodišnje i desetogodišnje planove, i vi ste imali te planove, a mi smo još na tom putu. Ko dođe na mesto sadašnjeg predsednika Kine, naslediće ono što je pre njega bilo, i to je prednost Kine", naveo je ambasador.

"Kina gradi svoj socijalistički sistem sa kineskom bojom. Uvek učimo od drugih sve što je najbolje. Ja sam srećan čovek kao ambasador u Srbiji, koja je prijateljska zemlja Kine. Uvek naiđem na dobrodošlicu i puno se zahvaljujem Vučiću i premijerki Ani Brnabić, a posebno srpskom narodu, što daje podršku svom rukovodstvu da razvija saradnju sa Kinom", naveo je Li.

"Građani Srbije već vide rezultate inicijative Pojas i put"

Premijerka Ana Brnabić je poručila da građani Srbije već vide rezultate kineske incijative "Pojas i put" kroz nove puteve, mostove, rekonstrukciju i modernizaciju železnice, energetske projekte, zaštitu životne sredine i privrednu saradnju sa kineskim kompanijama.

Navela je da su kineske kompanije samo u Smederevu sačuvale 5.000 radnih mesta, te da će u RTB "Boru", gde je izabran strateški partner iz Kine, sačuvati još 5.000 mesta direktno i 25.000 indiretno.

"Radujemo se nastavku saradnje na brojnim drugim projektima, uključujući i obrazovanje, koje je visoko na listi Vlade Srbije", rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da je 29. novembra u Pekingu otvoren srpski kulturni centar "Ivo Andrić", posle Pariza drugi u svetu, i dodala da s nestrpljenjem očekuje i otvaranje kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Premijerka je istakla da će saradnja u obrazovanju i kulturi dodatno doprineti povezanosti dve zemlje i naroda i njihovom "čeličnom prijateljstvu".

Dodala je da u trenutku kada se u svetu sve više promoviše nepoverenje, zadovoljstvo biti na konferenciji koja promoviše otvoreni dijalog, te da je čast što Srbija u takvoj vrsti dijaloga može da se uključi na ravnopravnim osnovama sa Kinom.

"Dosledna politika pružene ruke i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država napravila je od Kine velikog prijatelja i iskrenog partnera svih koji dele istu vrstu dobronamernog odnosa prema svetu", rekla je Ana Brnabić.

Navela je da su zahvaljujući marljivom radu i izvanrednim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga srpsko-kineski odnosi danas na istorijskom vrhuncu.

"Ujedinimo naše snage kako to prijatelji čine na zadovoljstvo jednih i drugih", rekla je Ana Brnabić i istakla da će vlada nastaviti da podržava zajedničke projekte.

Petrič: Zapadni Balkan veza Brisela i Pekinga

Austrijski diplomata Volfgang Petrič izrazio je uverenje da Zapadni Balkan može da ima odlučujuću ulogu u budućoj saradnji između Brisela i Pekinga, ali i za bolju percepciju Kine u Evropi.

Petrič je na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradskog strateškog dijaloga "Inicijativa pojas i put na Balkanu" naveo da se ta inicijativa odvija u kontekstu velikih globalnih nemira, u trenutku kada SAD gube na važnosti, a Kina nudi svoju alternativnu viziju svetskog poretka, s drugačijim vrednosnim i društvenim sistemom.

"Inicijativa 'Pojas i put' nudi novo tržište, različite investicije u infrastrukturu i širenje političkog i kulturnog uticaja", navodi Petrič. 

Ocenio je da je Jugoistočna Evropa primer kako izgledaju globalne promene u moći, budući da su posle Hladnog rata i raspada Jugoslavije samo dva spoljna aktera zadržala uticaj u regionu, a to su SAD i EU.

Međutim, 20 godina nakon konflikta pojavljuju se novi spoljni akteri u regionu koji se nameću za moć, a to su Rusija, koja ima značajan uticaj u energetskom sektoru, Turska, koja zbog trenutnih ekonomskih problema i vojne umešanosti u Siriji manje usredsređena na Balkan, te arapske zemlje, koje promovišu svoju verziju islama i traže priliku za investicije.

Kina je, međutim, ističe Petrič, pored SAD i EU, najuticajniji spoljni akter u Jugoistočnoj Evropi. 

Prema njegovim rečima, region je značajan za Peking, jer je tranzitna zona između zapadne i centralne Evrope i da zato ulaže dosta u okviru inicijative "Pojas i put", što se poklapa i sa mehanizmom "16 plus 1" (Kina i 16 centralnoevropskih zemalja). 

Petrič je, međutim, podsetio da je, iako su investicije u region Balkana kao i trgovinska razmena u poslednje vreme impresivne, EU ipak najvažniji ekonomski partner u regionu i na Zapadnom Balkanu, bez obzira da li se govori o trgovini ili investicijama.

"EU je odgovorna za 67 procenata uvoza i 84 procenata izvoza iz zemalja Zapadnog Balkana za 2017. godinu", naveo je Petrič.

Dodao je takođe da su, iako su kineske investicije, naročito u infrastrukturu, veoma važne za Zapadni Balkan, veoma važna i pravila i način investiranja za održivi razvoj i rast u regionu, te da su zajednički dogovorena pravila zimeđu Kine i EU od presudnog značaja, kako bi se izbegli potencijalni sukobi interesa i paralelni projekti.

"Ako nema koordinacije i izgradnje poverenja, posledice će biti na štetu svih onih koji se pojavljuju u regionu", poručio je Petrič.

Ge: Želimo da Srbija bude biser na novom Putu svile

Kina bi volela da Srbija bude "biser" na novom Putu svile, izjavio je profesor Nankai univerziteta Ge Sunci na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog, pod nazivom "Inicijativa pojas i put na Balkanu".

Ge je rekao da inicijativa "Pojas i put" želi da se uspostave što čvršće veze između zemalja na novom Putu svile, realizacijom investicija od koje će svi imati koristi.

"Smatramo da inicijativa utiče na ekonomsku situaciju u celom svetu", rekao je Ge.

Objašnjava da je inicijativa "Pojas i put" proces u okviru kojeg će biti identifikovane najvažnije tačke odnosno zemlje i gradovi za ostvarenje te inicijative.

Rekao je da postoji trenutno više od 900.000 različitih projekata u okviru inicijative "Pojas i put", čija se vrednost meri milijardama dolara i da će u okviru njih biti uposleno oko 40 miliona ljudi.

Kaže da bi samo naredne godine u Srbiju moglo da bude investirano u okviru tih projekata 300 milona dolara.

"U Srbiji smo zadovoljni porjektima koji su ostvareni u okviru inicijative 'Pojas i put' i imamo puno planova za budućnost i pozivamo iskusne investitore iz Kine da dođu i investiraju u Srbiju", poručio je Ge i dodao da bi u tom smislu trebalo formirati ekonomske zone za svaku od predviđenih oblasti za saradnju.

Ge ističe da je trgovina Kine i EU porasla za 15,5 odsto.

"Vidimo prostor za širenje inicijative u Evopi, ali ne samo u centralnoj i istočnoj, već i u zapadnoj, na zemlje kao što su Nemačka, Francuska i Velika Britanija", kaže profesor Ge.

Dodao je da mehanizam saradnje "16 plus 1" predstavlja i politički okvir za saradnju Kine i Evrope, ali da ekonomska sardnja ne mora da ide, kako neki misle, zajedno sa "političkom penetracijom".

Industrijski park doneće 2,6 milijardi dolara direktnih investicija

Izgradnja kineskog industrijskog parka u Beogradu trebalo bi da počne sredinom sledeće godine, a prvi efekti rada videće se već krajem 2019. godine, rečeno je na konferenciji "Inicijativa Pojas i put na Balkanu" u Beogradu. 

Industrijski park će samo u prvoj fazi Srbiji doneti oko 2,6 milijardi dolara direktnih investicija, rekao je na konferenciji Cou Cesi iz kineske korporacije CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Ideja je da industrijski park privuče 70 preduzeća iz Kine, rekao je Cou i dodao da će u njemu raditi kompanije koje se bave proizvodnjom hrane, nameštaja...

Naveo je da bi Kina želela da privuče i druge evropske i međunarodne kompanije u industrijski park, ističući da će u njemu raditi i srpske kompanije.

"Rad industrijskog parka će biti usklađen sa regulativom EU", istakao je Cou.

Prema njegovim rečima, taj industrijski park biće prvi takav projekat u Evropi i model kako će izgledati industrijski parkovi u drugim zemljama. 

Cou navodi da će se prvi efekti rada industrijskog parka osetiti već krajem sledeće godine, budući da će izgradnja početi sredinom sledeće godine. 

U prvoj fazi, većina preduzeća biće proizvođačka, posebno u oblasti prerade hrane, ali će tu biti i logističke kompanije, dok će u drugoj i trećoj fazi tu biti i kompanije koje se bave drugim ekonomskim granama. 

"Moramo da razmišljamo o prednostima Srbije, kao što je proizvodnja i prerada hrane. Srbija ima dobru poljoprivrednu osnovu i nama su ti proizvodi potrebni", rekao je kineski ambasador u Beogradu Li Mančang. 

Dodao je da Kina svake godine uvozi mnogo poljoprivrednih proizvoda i najavio da će početi i uvoz u Kinu iz Srbije, od čega će Srbija imati veliku korist.

"Tako će jaz u smislu deficita između Kine i Srbije biti prevaziđen, to je vrlo bitno za Srbiju", rekao je Li. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво