Đukanović: Poslednji trenutak da EU traži od Prištini da povuče mere

Tenzije su pokazale i koliko je nužno da dođe do povlačenja mera koje je uvela Priština kako bi se stvorio ambijent za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, rekao je za RTS predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

Nove mere koje najavljuje Priština u potpunosti bi nas udaljile od normalizacije odnosa Beograda i Prištine i čini se da je to još jedan mehanizam Ramuša Haradinaja i njegove vlade da čitav proces uspore ili dovedu u pitanje, rekao je Dragan Đukanović gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Nadam se da ipak neće doći do uvođenja ovih mera i da će apeli koji će i danas stići iz EU i novi angažman SAD u narednih nekoliko dana ipak sprečiti da dođe do ovakvog scenarija", rekao je Đukanović.

Tome može da doprinese i sastanak šefova diplomatija zemalja EU. 

"Mislim da je poslednji trenutak da EU još jednom odlučno kaže Prištini da te mere povuče što pre i očekujem da se stvori takav ambijent da može da dođe do nastavka dijaloga Beograda i Prištine", objašnjava Đukanović.

Važno je da poruka stigne iz Brisela ali je Vašington taj koji ima odlučujuću moć kada su u pitanju političke elite u Prištini, smatra predsednik Centra za spoljnu politiku.

Očekuje se otvaranje dva nova poglavlja iako ih je spremno pet, što takođe pokazuje da su i evrointegracije Srbije u drugom planu zbog tenzija koje dolaze iz Prištine.

"U svakom slučaju je važno da smo mi spremni da otvorimo više poglavlja. Sve će zavisiti od dinamike u poglavlju 35, odnosno normalizacije odnosa i Beograda i Prištine. U skladu sa tim očekujem da će EU u narednim godinama otvarati više poglavlja", objašnjava Đukanović.

Tenzije su pokazale i koliko je nužno da dođe do povlačenja mera koje je uvela Priština i da se u lakšem ambijentu dođe do nastavka dijaloga, naglašava Đukanović.

"I, naravno, izostanak pretnji o formiranju oružanih snaga Kosova, odnosno transformacije kosovskih bezbednosnih snaga jer vidimo da mnoge zemlje i u EU i određeni krugovima u SAD smatraju da sada nije vreme da se formiraju te snage, odnosno da to sve treba prepustiti konačnom paketu sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma", rekao je predsednik Centra za spoljnu politiku.

Da je poslednji trenutak da se to spreči ukazuje najava iz Prištine da će krajem ove nedelje  formirati vojsku Kosova.

"Očigledno je Priština dobila različite signale. Veoma je značajno da se sačuva mir i stabilnost i da Priština reši svoje probleme i frustracije i vrati se za pregovarački sto", rekao je za RTS predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи