Pregovori sa EU, kakvu poruku šalje otvaranje dva nova poglavlja

Srbija i region sutra će se naći u centru pažnje zvaničnika Evropske unije. Naime, šefovi diplomatija članica razmatraće situaciju na Balkanu, a sa Srbijom se otvaraju dva nova poglavlja: o ekonomskoj i monetarnoj politici, i o statistici. Time će Srbija imati 16 otvorenih od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.

To pokazuje da je uvažen oređeni napredak koji je Srbija napavila u prethodnom periodu. S druge strena, šalje poruku, da nema ubrzanja ovog procesa i da se ostaje pri tempu od dva poglavlja po predsedavanju, odnosno četiri godišnje.

To je tempo kojim Beograd ne može biti posebno zadovoljan, Očekivao je da će biti otvorena bar tri poglavlja. Poglavlje 9, takođe o finansijskim uslugama, već duže vreme je spremno ali o tome nije bilo potrebne saglasnosti.

O Zapadnom Balkanu ali i o dijalogu između beograda i Prištine biće reči i sutra na sastanku ministara spoljnih poslova EU. Očekuje se da tada bude ponovljen stav da su tarife o uvozu robe koje je nametnula Priština kršenje Cefta sporazuma i da treba da budu hitno povučene.

Takođe, očekuje se stav i o eventualnom formiranju vojske Kosova, da će biti rečeno da to treba da bude sprovedeno u skladu sa ustavom. Dakle, uz konsultacije sa srpskom zajednicom na Kosmetu, sa spoljnim parnerima, da je to pitanje oko kojeg nema saglasnosti sa Srbijom, pa samim tim da treba da bude rešavano u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. dec 2018, 07:11)
Raja anonymous [neregistrovani]

Poglavlja ?

Koja je to pamet ? Koji umovi? Sloboda kretanja radnika, Sloboda kretanja robe, Sloboda kretanja kapitala , umesto jedno tri poglavlja . Sve u tanka creva samo da provides pola veka u traganju za demokratskom EU. A u Parizu vri od demokratije. Nemcima dozlogrdila Merkelova, Srbija je pod lupom skoro dve decenije ovih evropskih masona i njihovih poglavlja. Ne možeš lako da uđeš a kad uđeš nemožeš da izađeš. Bugari 12 godina u EU i ni makac. 

(ponedeljak, 10. dec 2018, 00:20)
anonymous [neregistrovani]

Eu prevara!?

A kad daje novac i nepovratno kredite, onda ućutite!?,
Ti se okreni Rusiji i Kini, ne generalizuj.

(ponedeljak, 10. dec 2018, 00:14)
dragan cvetković [neregistrovani]

zasto

Zasto konacno ne prestanu da nas zamajavaju i javno ih odbijemo.Ioanko je to Titanik koji za godinu ili dve TONE!!!

(nedelja, 09. dec 2018, 23:16)
Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Поглавља, поглавља, поглавља......

Кућа нам гори а ви само причате о поглављима. Па јесмо ли толико окупирани да не смемо да једном заувек кажемо не тој шареној лажи?

(nedelja, 09. dec 2018, 22:15)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Treba ubrzati proces pristupanja Srbije evropskoj uniji.

(nedelja, 09. dec 2018, 22:14)
anonymous [neregistrovani]

nema komentara?

Zar je moguce da nase gradjane ovo ne interesuje? ili mozda ne smete da objavite sta gradjani zaista misle o ovome?

(nedelja, 09. dec 2018, 21:57)
anonymous [neregistrovani]

ЕУ Превара

Ако годишње будемо отварали по 4 поглавља; па онда кад их све отворимо, ако исто тако годишње будемо затварали по 4 поглавља, требаће нам око 14 година док отворимо и затворимо сва поглавља плус 2-3 године док све државе чланице ратификују уговор за чланство; па онда док се организује референдум... значи још једно 20 година морамо да будемо послушни и да испуњавамо све њихове хирове, да признамо Косово и онда ће нас можда примити... Боље да више не губимо време, него да се одмах окренемо Кини и Русији, тада ће нас и ЕУ више поштовати.