"Srbija treba da bude prisutna u svemu što Kina radi u regionu"

Strateški značaj inicijative "Pojas i put" na ovim prostorima, njeni globalni dometi, investicioni i infrastrukturni projekti, kao i mogućnosti srpsko-kineske saradnje u okviru četvrte industrijske revolucije, teme su o kojima će se sutra govoriti na trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog (BSD), pod nazivom "Inicijativa pojas i put na Balkanu".

Skup, koji će okupiti veliki broj učesnika iz Srbije i inostranstva, otvoriće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a centralna tema ovogodišnje konferencije je predstavljanje strateškog značaja inicijative "Pojas i put" u regionu.

O globalnim dometima inicijative "Pojas i put", govoriće ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, poznavalac prilika na Balkanu Volfgang Petrič i profesor Nankai Univerziteta Ge Šunći, kao i profesorka beogradskog FPN-a i direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović.

Mitrovićeva ističe značaj te inicijative, budući da, kaže Mitrović, već sada ima interkontinentalni, a možda i globalni domet, s obzirom na osnivanje Azijske banke za investicije u infratsrukturi.

"Nastojaćemo da objasnimo šta inicijativa znači za interkontinentalno povezivanje, kontinentalno i pomorsko, šta znači za saobraćajnu, komunikacionu infrastrukturu, za povezivajne naroda, kultura, unapređenje trgovine, ubrzanje prekogranične trgovine...", rekla je Mitrovićeva za Tanjug.

Biće reči i o tome šta inicijativa znači za samu Kinu, na njenom putu izrastanja od regionalne u globalnu silu, ali i kako dodiruje nas i koji je najbolji način način da se Srbija uključi - šta nam je ponuđeno, a šta je najbolje da odaberemo.

Metrovićeva je ukazala da je za Srbiju veoma značajno što je inicijativa dosegla do ove tačke Evrope, jer se, po prirodi stvari nalazimo na razmeđu puteva, pa nam to daje mogućnost da odaberemo nešto iz široke ponude.

"Imamo posla sa neuporedivo većim partnerom i imamo mogućnost da odaberemo ono što je za nas najvažnije - da se povežemo i okviru našeg, ali i da se povežemo sa daljim regionima, da se ugradimo u proizvodne i komunikacione lance u međunarodnoj proizvodnji, komunikaciji, trgovini i postanemo integrisani u globalne tokove kako bismo poboljšali stanje naše ekonomije i položaj na međuanrodnom tržištu", rekla je Mitrovićeva.

Radojka Nikolić, vlasnica magazina "Biznis i ekonomija", koja će moderirati panel posvećen investicionim i infrastrukturnim projektima, kaže da se Srbija našla na starom putu svile, odnosno sada na putu "pojas i put", kao važna geografska tačna.

"Nama je ova inicijativa značajna jer nam nedostaje upravo infrastruktura koja je potrebna i Kinezima da bi realizovali svoj projekat, a konferencija će se upravo tim temama baviti", rekla je Nikolićeva.

Sutra će, kako je dodala, i predstavnici kineskih komapnija govoriti o svojim iskustvima u Srbiji i o njihovom viđenju svih tih prednosti ili mana koje podrazumevaju ovaki projekti.

Ona je istakla da Srbija ima dvostruki interes u ovim infrastrukturnim projektima.

"Jedan je što se geografski našla na putu svile i na taj način može da ima korist od izgradnje infrastrukture, a drugi, što je Srbiji sva ta infrastruktura potrebna bez obzira na projekt ‘Pojas i put‘. Potrebni su nam putevi, mostovi, železnička pruga Beograd - Budimpešta, koja bi trebalo okviru projekta da se gradi", napomenula je Nikolićeva.

Budući da nemamao dovoljnu infrastrukturu i da je postojeća devastirana u prethodnim decenijama, prema rečima Nikolićeve, ovo je dobra mogućnost za Srbiju da kroz projekat koji Kina globalno realizuje, dobije i lokalno i regionalno značajne infrastrukturne objekte koje može da koristi.

Sagovornici na panelu biće državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, Mihailo Vesović iz PKS, direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković, kao i Milan Aleksijević ispred Telekoma Srbija i Srećko Miodragović iz Comtrade grupe.

Konferenciju "Inicijativa pojas i put na Balkanu", organizuju Fondacija Beogradski strateški dijalog, u saradnji sa Ambasadom Kine u Beogradu i Vladom Srbije, a održava se u Palati Srbija.

broj komentara 12 pošalji komentar
(nedelja, 09. dec 2018, 21:12)
goga [neregistrovani]

pojas i put

Ovaaj projekat će mnogo značiti za naš saobraćaj, infrastrukturu i trgovinsku razmenu.

(nedelja, 09. dec 2018, 21:11)
milica [neregistrovani]

pojas i put

Dobro za našu zemlju je što učestvujemo u projektu Pojas i put zajedno sa našim prijateljima Kinezima.

(nedelja, 09. dec 2018, 19:59)
Пеле [neregistrovani]

Билатерална сардња

Нама је ова иницијатива значајна јер нам недостаје управо инфраструктура која је потребна и Кинезима да би реализовали свој пројекат, а конференција ће се управо тим темама бавити.Кина и Србија треба да заједно раде на томе да грађани Србије живе боље. Србија и Кина свакако ради на томе да Србија буде јака и стабилна држава.

(nedelja, 09. dec 2018, 19:28)
Goran [neregistrovani]

saradnja sa Kinom

Saradnja između Srbije i Kine je veoma značajna za Srbiju. Projekat "Jedan pojas, jedan put" u sklopu kojeg je namera i izgradnja brze pruge Beograd - Budimpešta, kao i osposobljavanje pruge od Beograda do Soluna, uzimajući u obzir činjenicu da je Kina zakupila grčku luku "Pirej", od nemerljivog je značaja za ceo region. Namera da se osnuje banka. koja će finansirati infrastrukturne projekte u ovom reguonu je takođe značajna, kao i činjenica da je Kina prepoznala Srbiju, kao veoma bitnog partnera u sklopu ovog projekta.

(nedelja, 09. dec 2018, 18:31)
Daliborka [neregistrovani]

Kina

Ovo je vek Kine i Srbija trba iskoristiti dobre i prijateljske odnose sa Kinom.

(nedelja, 09. dec 2018, 16:57)
Milan [neregistrovani]

Kina

Kina je iskren prijatelj Srbije u svakom pogledu i Kina je zainteresova da investira u Srbiju jer Srbija ima ogromne potencijale.

(nedelja, 09. dec 2018, 16:31)
Dale [neregistrovani]

Spoljna politika

Kina i Srbija svakim danom postaju sve bliži saradnici i prijatelji

(nedelja, 09. dec 2018, 16:30)
Teodora [neregistrovani]

Napredak

Kina i Srbija su dve prijateljske zemlje.Imamo odlicnu saradnju,i zajedno mozemo doprineti napretku.Verujem da ce i u buducnosti nasa saradnja biti jos jaca.

(nedelja, 09. dec 2018, 16:16)
anonymous [neregistrovani]

Bravo

Do sad smo imali dobru saradnju sa Kinom, a u buduce imacemo jos bolju.

(nedelja, 09. dec 2018, 16:11)
Tresimesi1 [neregistrovani]

Prijatelji

Sve iskrene prijatelje,ali iskrene,treba čuvati uza se,bez obzira na situacije koje nas iskušavaju.Ekonomski razvitak zemlje je u osnovi samo sa koliko zemalja si u prijateljskim odnosima.