DS: Srbija ne suzbija korupciju

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se 9. decembra, a Srbija je i ove godine dobila niz negativnih ocena za rezultate na suzbijanju korupcije, saopštila je Demokratska stranka.

"Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 9. decembra 2003. godine otvorila za potpisivanje Konvenciju UN protiv korupcije, najpotpuniji globalni dokument te vrste. Iako je mnogo puta izrečen sud da svaka antikorupciona politika mora biti zasnovana na transparentnom instrumentu za praćenje, pomaku od deklarativnog opredeljenja i rigoroznom sprovođenju usvojenih mera, kao i sankcionisanju koruptivnih radnji, u našoj zemlji ne postoji indikator koji bi ukazivao da se situacija promenila i da je ukinuta vladavina 'koverte i mita'", navedeno je u saopštenju DS-a.

Cena korupcije nije samo siromašenje države, već i drastičan pad poverenja građana, ali i ozbiljnih investitora u njene institucije, navodi DS i zaključuje da korupcija, doslovno devastinira Srbiju i udaljava je od razvijenih zemalja.

Demokratska stranka ocenjuje da su "za šest godina vladavine SNS-a građani mogli samo da utvrde gradivo koliko je novaca potrebno dati za lekarski pregled, građevinsku dozvolu, vozački ispit ili diploma".

"Mogli su zbog kontrole uspostavljene u medijima i da naslute koliko je korupcije bilo u slučajevima zataškavanja nelegalnog rušenja u centru Beograda, bespravno sagrađenih od obale reke do vrha planine, oslobađajućih presuda u slučajevima tajkuna čije ime se sme pominjati, ugovaranja ekspropijacije zemljišta po nalogu Vučića sa stanovnicima Boljevaca, u pobedama na tenderima, promenama vlasništva nad kapitalnim objektima, poništenom prijemnom ispitu za malu maturu, nerešenom slučaju afera na polaganjima ispita i izdavanjem diploma....", navodi DS, ističući da "Agencija, iako je za to nadležna, ne funkcioniše na način predviđen zakonom".

Preporuke nadležne evropske Komisije su nedvosmislene, u njima se s jedne strane, govori o otklanjanju političkih uticaja na tužilaštvo i sprečavanju curenja informacija, a s druge o tome da je potrebno obezbediti efikasno gonjenje korupcije, uključujući i onu na visokom nivou.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи