Zečević: Kupovna moć nije problem samo Francuske

Pored protesta "žutih prsluka" u Francuskoj, u subotu se protestovalo i u Belgiji i Holandiji. Kupovna moć nije problem samo Francuske, već i ostalih zemalja Evrope, rekao je za RTS profesor Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

Za sada se pokazalo da protest, koji nema ni lidera, ni platformu, ni strategiju, a ima podršku između 70, odnosno 80 odsto Francuza, nije dovoljan za rušenje ustavnog poretka, smatra profesor Slobodan Zečević.

"Iz ovih protesta može da se nauči da bez obzira na to što ste dobili izbore i imali podršku naroda, ne možete da vodite politiku protiv stanovništva. Makron je morao da nauči i tu lekciju", naveo je Zečević.

Prema njegovim rečima, Makron je napravio već neke ustupke u ceni goriva, ali naglašava da je ipak suštinski zahtev "žutih prsluka" povećanje minimalne zarade za 200 evra, kao i povećanje penzija.

Na pitanje da uporedi proteste u Francuskoj i proteste iz 1968. godine, Zečević je rekao da se oni razlikuju jer je 1968. došlo do protesta u blagostanju, i radilo se o protestu intelektualaca, a ovo su socijalni protesti.

"Više me podsećaju na 1789. godinu i Francusku revoluciju", istakao je profesor Zečević.

Kako je dodao, svi ustupci koje je "žutim prslucima" učinio predsednik Makron u suprotnosti su sa onim što je najavljivao. Zečević kaže da je ovim protestima Makronova pozicija dovedena u pitanje i da bi on trebalo da se obrati naciji i kaže koje mere će preduzeti kako bi se rešila postojeća situacija.

Zečević smatra da bi došlo do ujedinjenja desnice i levice u Francuskoj, poput Italije, prvo trebalo ići na izbore.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво