Kongresmen Kliver: Interes SAD da dijalog Beograda i Prištine vodi miru

Kongresmen i kopredsednik srpskog kokusa u američkom Kongresu Emanuel Kliver poručio je da je interes SAD je da dijalog Beograda i Prištine vodi miru, a ne nazad ka konfliktima koji su od 1991. do 1999. postojali na Zapadnom Balkanu. Kaže da će poslati pismo Donaldu Trampu i državnom sekretaru sa zahtevom da posete Srbiju.

Kliver u telefonskom razgovoru za Panon TV rekao da su potrebni napori za postizanje mira između Beograda i Prištine. Obe zemlje bi to trebalo da učine u interesu evrointegracija", dodao je Kliver.

Dodao je da SAD veruju da "naša dva prijatelja mogu da žive u miru". Kongresmen je rekao i da Vašington podržava napore Srbije u priključivanju Evropskoj uniji, a u isto vreme SAD žele da ojačaju odnose sa Srbijom kroz produbljivanje saradnje na osnovu zajedničkih interesa i uvažavanja.

"Mi verujemo da je između prijatelja i članova porodice mnogo zajedničkih stvari, ali i osetljivih tema gde je potrebno da radimo na izgradnji odnosa. Neslaganja ne treba da vode ka pogoršanju odnosa. Posebno ne između Srbije i SAD", naglasio je Kliver.

Rekao da su se međusobni kontakti Vašingtona i Beograda poboljšali u poslednje vreme navodeći da su SAD od 2001. do 2017. uputile Srbiji blizu 800 miliona dolara pomoći za unapređenje privrede, jačanje sistema pravosuđa odnosno dobru upravu.

Govoreći o pismu koje je njegov kolega kongresmen Ted Po uputio presedniku Donaldu Trampu u kojem ga je pozvao da poseti Srbiju, Kliver je naveo da Po napušta Kongres do kraja godine, ali je istakao da će njegovog naslednika odmah kontaktirati, kako bi zajedno uputili pismo predsedniku i državnom sekretaru sa zahtevom da posete Srbiju.

"Upoznaćemo ih sa značajem takve posete, i mi bismo pratili predsednika, ili se našli sa njim na licu mesta, jer je za građane Srbije veoma bitno da znaju stav i osećanja Amerike prema toj velikoj zemlji. Bila je sa nama u teškim vremenima. SAD žele sve da uvere da nema tamnih mrlja u našim odnosima", rekao je Kliver.

Ocenio je da nema dileme da između SAD i Srbije postoje posebni kontakti i prijateljstvo i podsetio da odnos dve države datira ceo vek te da Amerikanci saosećaju sa činjenicom da je Srbija u Velikom ratu izgubila gotovo trećinu stanovništva, ali je duh srpskog naroda ostao nesalomiv do danas.

"Jedina stvar koju bi građani Srbije trebalo da dobiju u ovom trenutku od Amerike, jeste poštovanje i svest o čvrstim prijateljskim vezama koje traju čitav vek", zaključio je američki kongresmen.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 09. dec 2018, 12:29)
anonymous [neregistrovani]

САД

Не разумем, пружили смо САД руку када су нас прећутно подржавали до 93' године и зашто је толико промењена политика према нама? То је велики њихов промашај. Нити смо ми бити тада оријентисани ка Русима, нити смо имали чак ни интересе толико сукобљене. Хтели смо да пређемо на капиталистички систем и да одустанемо од комунизма. Велики је промашај САД-а што води овакву политику према нама. У нама су могли да имају снажној партнера за трговину и неког ко би им гарантовао мир у овом делу Европе. Наравно да не би ратовали против Руса, нити је то реално, али сигурно да не би улазили ни у какве конфликте. Због те сарадње би протифирали и једни и други, а нема снажнијег народа у овом делу Балкана од нас. Њима је у интересу да имају партнере у које могу да имају поверења, а не оне који једва чекају да их се отарасе, као неки у региону који су врло тако лако мењали стране у прошлости. Тако да, велики промашај спољне политике САД-а је ово што су одабрали да раде од 93' године до данас.

(nedelja, 09. dec 2018, 06:36)
anonymous [neregistrovani]

Izjave ovog covjeka vredjaju zdrav razum

Kakvi prijatelji, kakve dvije drzave.
Amerika treba da prekine okupaciju juzne srpske pokrajine i da se ne mjesa u unutrasnje stvari Srbije, da ona i njeni trabanti budu sudjeni za ratne zlocine koje su pocinili nad srpskim narodom i da Srbiji namire ratnu odstetu.

(subota, 08. dec 2018, 22:54)
anonymous [neregistrovani]

Joj

On zivi u istoj drzavi gde je i White House i Kongres a nema pojma sta se radi u nekoliko administracija osobito u Klintonovoj. Kao da nezna da i Tramp radi isto sto je i Klinton radio. Kosovo je deo Srbije gospodine Klimer ako niste znali do sada. Bilo bi dobro da trazite od Trampa da to vrati Srbiji.

(subota, 08. dec 2018, 22:46)
anonymous [neregistrovani]

Конгресмен

"Једина ствар коју би грађани Србије требало да добију у овом тренутку од Америке, јесте поштовање и свест о чврстим пријатељским везама које трају читав век"
Мислим да је конгресмен веома усамљен у овој жељи, нажалост.

(subota, 08. dec 2018, 22:09)
anonymous [neregistrovani]

Da, da,

vi ste za mir a podrzavate osnivanje vojske kosova.

(subota, 08. dec 2018, 20:45)
anonymous Lala [neregistrovani]

Aaaa ne ,

nema " tamnih mrlja " ali ima jedna velika : crna !

(subota, 08. dec 2018, 20:24)
anonymous [neregistrovani]

Ajde gospodine Kliver,

Interesi Amerike su nam poznati, ali su suprotni nasima. Jer, vi ste nam oteli Kosovo za svoj Bonstil i postavili jednog do drugog zlocince na vlast te neke vase kvazidrzave.