Grubješić: Bez napretka s Prištinom, evrointegracije neće ići brže

Proces evropskih integracija se neće ubrzati sve dok ne bude napretka u dijalogu Beograda i Prištine, kaže generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Srbija će u ponedeljak na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti dva poglavlja, iako je pripremila čak sedam pregovaračkih pozicija.

"Dva pregovaračka poglavlja su maksimum koji smo mogli da dobijemo, sve dok ne vidimo napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine ", smatra Suzana Grubješić

Očigledno je, kaže ona za Tanjug, da sve dok se ne donesu političke odluke u dijalogu Beograda i Prištine, koji potpada pod Poglavlje 35, a potom i u okviru poglavlja 23 i 24, koja obuhvataju vladavinu prava, Srbija neće moći da ubrza proces integracije.

Dodaje da je dijalog Beograda i Prištine prekinut i da je nastavak moguć ukoliko Priština povuče svoju političku odluku o povećanju carina od 100 odsto na srpske proizvode, kojom je obesmislila sopstveno članstvo u Cefta i prekršila sopstveni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Grubješićeva navodi da poglavlja 17 i 18, koja će biti otvorena u ponedeljak, a koja se odnose na ekonomsku i monetarnu politiku i na statistiku, nisu zahtevna, jer nemaju potrebu usklađivanja sa pravnim tekovinama EU, dok je skrining za oba poglavlja završen još 2014. godine.

"Kada sumiramo, za pet godina od početka otvaranja pregovora do danas otvorili smo samo 16 poglavlja, manje od polovine, od 35 koliko ih ima, i privremeno su zatvorena dva poglavlja.

Dakle, pred Srbijom je dugačak put i otvaranja i zatvaranja poglavlja", primećuje Grubješićeva.

Dobro je, kaže, da proces evropskih integracija teče i postoji, ali nije dobro što EU tretira Srbiju kao Tursku, koja je jedina od zemalja kandidata koja je otvarala dva po dva poglavlja po međuvladinoj konferenciji.

"Želim da verujem da je to jedina sličnost koju imamo i koju ćemo imati sa Turskom i ništa više od toga. Ova opaska se odnosi samo na proces evropskih integracija", kaže Grubješićeva.

broj komentara 10 pošalji komentar
(subota, 08. dec 2018, 22:11)
Mikica [neregistrovani]

dijalog

Prištinski političari ne shvataju da svojim destruktivnim merama narušavaju mir i zakopavaju sami sebe.

(subota, 08. dec 2018, 19:34)
Kontesanera [neregistrovani]

kontesanera345

Priština ne želi dijalog i kompromisno rešenje već želi da ostvari isključivo sopstvene ciljeve, ali tako neće moći.

(subota, 08. dec 2018, 19:19)
Milica [neregistrovani]

Napredak?

Ništa novo, mi sa Prištinom nismo ni imali napredka.

(subota, 08. dec 2018, 17:41)
lkl [neregistrovani]

mmm

Ovo sto albanska strana radi nikako nece dovesti do napretka dijaloga.Srbija je uvek bila za kompromis samo druga strana to ocigledno nije.

(subota, 08. dec 2018, 17:38)
nevena [neregistrovani]

nk

Na kraju i da dodjemo pred vrata EU, uceniće nas ulaskom da priznamo Kosovo

(subota, 08. dec 2018, 16:52)
anonymous [neregistrovani]

istina

Za Srbiju postoje vise od 40 poglavlja. Koliko je poglavlja postojalo kad je primljena Slovacka.Ceska......deset. Dusan

(subota, 08. dec 2018, 16:26)
Petar [neregistrovani]

Kako

Kako da napredujemo u odnosima sa Pristinom kada se oni ponasaju krajnje neodgovorno i nerazumno

(subota, 08. dec 2018, 15:20)
Gospodja Ministarka [neregistrovani]

Kosovo

To znamo i sami, ne treba niko da nam kaze. Odlucujuce pitanje za pristupanje EU je status Kosova!

(subota, 08. dec 2018, 15:16)
ivan [neregistrovani]

napredak

Nazalost tako je zasto EU treba neka zemlja sa neresenim statusom jednog dela svoje teritorije , mi gledamo KiM kao sastavni deo Srbije ali zapad I jedan deo Evrope negleda tako.

(subota, 08. dec 2018, 15:12)
anonymous [neregistrovani]

Maki

Pristina je ta koja mora da se uozbilji. EU mora da izvrsi jaci uticaj na nju, jer ne prestaju sa provokacijama. Srbija je ta koja se zalaze za mir i stabilnos , a ovo sto albanska strana radi nikako nece dovesti do napretka. Mi smo tu za razgovor i za pronalazak kompromisnog resenja!