Prekinut govor predstavnica srpskog udruženja na skupu UN u Beču

Govor dve predstavnice humanitarne organizacije "28. jun" u Kancelariji Ujedinjenih nacija za nasilje i drogu u Beču, prekinut je nakon što su one počele da govore o eskalaciji stanja na Kosovu i Metohiji.

Tamara Pavlović i Mia Milanović su, u ime te organizacije Srba iz dijaspore, bile najavljene kao govornici na sastanku Komisije UN za sprečavanje kriminala i uspostavljanje pravde.

Nakon nekoliko odlaganja, Mia Milanović je uspela da održi govor uz česte prekide predsedavajućeg, navodi se u saopštenju "28. juna".

Nakon toga, Tamari Pavlović mikrofon je bio potpuno isključen posle prvog minuta njenog govora, kada je krenula da govori o nepravdi prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Pošto je kratko spominula Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN koja garantuje granice Kosova i Metohije kao dela Republike Srbije, Pavlovićeva je nastavila:

"Do danas niko od kosovskih Albanaca nije krivično odgovarao zbog sramotnog uništavanja srpskih kulturnih i duhovnih identiteta, ubijanja srpske dece, žena i muškaraca, uključujući i Olivera Ivanovića, a kao rezultat ovih zločina, položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji je sve gori i gori."

Jedva je uspela da izgovori poslednju rečenicu pre nego što je kamera prestala da je snima i pre nego što je predsedavajući isključio njen mikrofon. 

S druge strane, Milanovićeva je uspela da izgovori nekoliko ključnih stvari:

"Danas bih volela da usmerim vašu pažnju humanitarnoj katastrofi na Kosovu i Metohiji koja se upravo događa. Na administrativnom prelazu između Srbije i Kosova i Metohije, carine su podignute na 100 odsto. Ovo znači da su prekinute sve neophodne pošiljke bolnicama i narodnim kuhinjama, i uskoro će zalihe potpuno nestati."

Svoj govor je završila tako što je upozorila komisiju da se situacija na Kosovu i Metohiji brzo pretvara u "bastion droge i kriminala", kao i da čak u ratnom stanju "neophodna humanitarna pomoć može slobodnije da prolazi nego na Kosovu danas."

Prošle nedelje, članovi "28. juna" su dostavili govor forumu saveta za ljudska prava UN u Ženevi o kršenju ljudskih prava koje trpe Srbi na Kosovu i Metohiji.

Nakon govora dostavljena je peticija sa 150.000 potpisa koja poziva na zaštitu srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predsedniku foruma.

Pored pokušaja da se ućutka, organizacija je danas izjavila da će "nastaviti da koristi svoj specijalni konsultativni status u Ekonomskom i socijalnom savetu Ujedinjenih nacija da bi govorila o humanitarnoj situaciji na Zapadnom Balkanu".

broj komentara 19 pošalji komentar
(nedelja, 09. dec 2018, 07:30)
Aotearoa [neregistrovani]

Svakim novim danom

Zapad pokazuje svoje pravo "lice", gde nema ni D od demokratije ni V od vladavine prava !

(nedelja, 09. dec 2018, 01:55)
anonymous [neregistrovani]

Gde je tu sloboda govora?

Zašto se srbima lepi flaster na usta?

(subota, 08. dec 2018, 23:36)
♥ [neregistrovani]

Срећно и успешно "28. јун" !

Нека Вас цео свет чује и разуме !!!!!!!!!!!!!!!

(subota, 08. dec 2018, 22:22)
Darko [neregistrovani]

Strani mediji sute

Citajuci tako slobodnu stranu stampu, bilo to u svajcarskoj, nemackoj, engleskoj… da ne nabrajam vise, mogu reci da o Kosovu i polozaju Srba nisam procitao nista. Pitam se zasto?

(subota, 08. dec 2018, 18:51)
,," [neregistrovani]

Свака Част!

Тако се, на сваки могући начин, Сви морамо Борити за Српство.

Хвала Тамари Павловић и Мији Милановић за њихов Допринос.

Ко колико може, Заједно, непрестано, док се не изборимо за Своје!


][
][

(subota, 08. dec 2018, 18:05)
anonymous Lala [neregistrovani]

Sve je džabe

Ima jedna država (da ne pominjem koja jer svi znate) koja finansira sve te organizacije za " ljudska prava "(koja mi i danas trpimo)ali samo pod jednim "malim" uslovom : da oni procenjuju njihovo kršenje .

(subota, 08. dec 2018, 17:47)
anonymous [neregistrovani]

Zapad

Demokratija,sloboda i UN su mrtve a o zapadnim medijima i propagandi da ne govorim :( koji toliko kritikuju istok a sami su crna rupa :(

(subota, 08. dec 2018, 17:03)
anonymous [neregistrovani]

kanadski mediji sute o Kosovu. .

Bar do sada nisam nista cula o polozaju Srba...
a kada je o Albancima onda udarne vijesti. .

(subota, 08. dec 2018, 16:58)
Ivan [neregistrovani]

Zašto?

Štrahe je dao najbolji predlog u novijoj istoriji: održavanje međunarodne mirovne konferencije o kosovskom pitanju. Treba doživotno da ima glasove srpske dijaspore. A o današnjim dešavanjima treba pitati Sebastijana Kurca.

(subota, 08. dec 2018, 16:57)
anonymous [neregistrovani]

Гушење истине

Драга браћо и сестре, Ун је одавно прерастао у организацију у којој сме да говори само онај ко има силу. Пре пар година председницу Аргентине су сурово исекли гасећи камере и прекидајући пренос генералне скупштине у Њујорку. Критикована је у њеном говору највећа сила запада. Једна камера је ипак снимала. Поучно излагање.