Ljajić: Priština otvorila Pandorinu kutiju, na delu kriza autoriteta EU

Čak i da se sutra ukine odluka Prištine o taksama od 100 odsto za srpske proizvode, posledice će biti velike jer ovo samo vodi u nestabilnost, kaže za RTS ministar trgovine Rasim Ljajić. Priština neće stati, postaviće druge prepreke koje će samo pogoršati prilike u regionu, ističe Ljajić.

Rasim Ljajić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je trgovina sa preduzetnicima na Kosovu i Metohiji u potpunosti obustavljena.

"Juče smo imali podatke od kosovske Uprave carina da je za 20 miliona evra manja isporuka robe. Na dnevnom nivou mi smo imali između milion i sto, milion i dvesta hiljada evra promet, što je oko 40 miliona evra na mesečnom nivou... Čak kad je taksa bila 10 posto, dnevna isporuka je iznosila 140.000", rekao je Ljajić.

Komentarišući navode albanskog premijera Edija Rame da su takse uvedene jer je Beograd kršio Cefta sporazum, Ljajić kaže da u tome nema zrna istine.

"Ako vidite motive i razloge, oni su potpuno različiti, svako je navodio drugačije razloge. Prvo Interpol i kampanja Srbije u međunarodnim organizacijama, posle su izmislili bezbednosne razloge, onda navodno kršenje Cefta sporazuma...", naveo je Ljajić.

Istakao je da Srbija nema interes da uvodi barijere i upitao Prištinu gde se i kome žalila.

Ne veruje da će kosovske vlasti snositi sankcije, a od sastanka Stalnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje očekuje samo još jedan apel da se takse ukinu.

"Ne verujem da može išta više od toga, voleo bih da budemo iznenađeni oštrom reakcijom. Mi se suočavamo i sa krizom autoriteta EU – ako ne možete da rešite ovakvav spor koji je evidentan, kako onda možete da posredujete u traženju političkog rešenja za ovaj problem", rekao je Ljajić.

"Neće stati na ovome"  

Na pitanje ko savetuje Prištinu, ministar odgovara da je nemoguće da ih neko savetuje na ovakve poteze.

"Ovo je suludo... Mogli ste da nađete milion drugih pametnijih načina ako ste hteli neku vrstu konfrontacije, a vi ovde štetite ragionu, vašim građanima, privrednicima", rekao je Ljajić.

Smatra da Priština nema izlaznu strategiju i da je cilj ovih poteza da se izdejstvuje nešto od Evropske unije, kako bi se takse ukinule, i da se poboljša pregovaračka pozicija.

"Sa ekonomske tačke gledišta ova mera je potpuno nerezonska, a sa političke tačke gledišta ovo vodi samo u nestabilnost", ističe ministar.

Komentarišući najavu za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, Ljajić naglašava da su takse otvorile Pandorinu kutiju.

"Kada su videli da na takse ne može niko da utiče, onda ajde sve što smo imali kao plan da realizujemo. Ja mislim da se neće stati na tome, da će se ići sa drugim preprekama koje će pogoršati ukupne prilike u ovom regionu, umesto da idemo ka tome da tražimo rešenja. Ako ne konačna rešenja, onda hajde da omogućimo ljudima da normalno žive", kaže Ljajić.

Posledice ovoga će biti jako velike, čak i sutra da se sve ukine, istakao je ministar.

"Uskoro sporazum sa Evroazijskom unijom"

Ljajić je govorio i o pregovorima o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, gde je, kako kaže, 80 odsto već dogovoreno.

Za nešto već imamo saglasnost, a za nešto još tražimo rešenja, kaže Ljajić i objašnjava da je reč o proizvodima kao što su šećer, cigarete, alkoholna pića, sirevi, automobili.

Očekuje da ruska strana bude popustljivija zbog posete predsednika Vladimira Putina Srbiji i da u januaru bude potpisan sporazum.

Ljajić, koji je i ministar turizma, kaže i da dosadašnji rezultati u turizmu pokazuju da će se ostvariti postavljeni cilj za ovu godinu, a to je tri miliona i 400 hiljada turista.

Nada se prilivu od oko milijardu i 300 miliona evra i ističe da je sa uvođenjem vaučera porastao i broj domaćih turista.

"Nastavićemo sa tim naredne godine, u budžetu su obezbeđena sredstva za 100.000 vaučera", kaže Ljajić.

broj komentara 0 pošalji komentar