Stefanović: Nećemo dozvoliti da neko pokuša da iseli Srbe

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Lučanima da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma složena i da Srbija neće dozvoliti da bilo ko, kršenjem ljudskih prava i sloboda i međunarodnih sporazuma, pokuša da iseli Srbe iz naše južne pokrajine.

"Situacija je veoma složena. U prethodnom periodu imali smo različite poteze prištinskih organa, koji izazivaju zabrinutost kod Srba, jer im je ugrožena bezbednost", rekao je Stefanović novinarima na završetku posete opštini Lučani.

Stefanović je ukazao da Priština, mimo Briselskog sporazuma, najavljuje formiranje Vojske, za koje ne postoji nikakva saglasnost Srba.

Najteža moguća posledica te odluke, kako je rekao, bila bi angažovanje paravojnih formacija na severu Kosova i Metohije, što je apsolutno nedozvoljeno, jer su za to potrebna dva kumulativna uslova.

"Briselskim sporazumom predviđeno je da je za to potrebna saglasnost NATO-a i saglasnost Srba. Svakako da saglasnosti Srba nema i takva vrsta najava uznemirava građana i čini da situacija bude napeta i da se faktički nestabilnost povećava ne samo na teritoriji naše južne pokrajine, već u celom regionu", rekao je ministar.

Stefanović je ukazao da je situacija sa snabdevanjem građana na severu Kosova jako teška zbog uvođenja taksi, kojima je prekršen CEFTA sporazum.

On je ponovio apel Evropskoj uniji i zemljama zapadne Evrope, koje imaju uticaja na Prištinu, da ne samo rečima, već i konkretnim delima olakšaju i omoguće da život Srba bude bezbedniji.

"Mi ne smemo da dozvolimo da ostanemo nemi, moramo da budemo snažno uz svoj narod i ne smemo da dozvolimo da bilo ko kršenjem njihovih prava i sloboda i kršenjem međunarodnih sporazuma pokušava da ih iseli sa Kosova i Metohije. Naša zemlja ostaje posvećena toj borbi, niti ćemo da odustajemo, niti ćemo da popuštamo, niti ćemo da uzmičemo. Naš posao je da se borimo i tako ćemo i raditi", zaključio je Stefanović.

Ministar je rekao da su Lučani opština sa stabilnom bezbednosnom situacijom i da postoji dobar nivo saradnje između policije i lokalne samouprave.

"Ono gde lokalne samouprave mogu da pomognu jeste video nadzor koji bi pokrivao glavne saobraćajnice, ali i škole i vrtiće, kako bismo povećali bezbednost građana", rekao je Stefanović.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 08. dec 2018, 02:31)
Milenko [neregistrovani]

Стефановић: Нећемо дозволити да неко покуша да исели Србе

To je krajnji i jedini cilj Prištine i zato im nikako ne smemo dozvoliti da ga ostvare.

(petak, 07. dec 2018, 22:25)
anonymous [neregistrovani]

Drzava treba da bude uz svoje gradjane

Narod ogormnog srca i strpljenja, ovakve reci podrske su u ovakvim trenucima od velikog znacaja, da narod zna da nije sam u svojoj muci!

(petak, 07. dec 2018, 20:55)
Vaga [neregistrovani]

Strava

Svim silama cemo braniti nas teritorijalni integritet.

(petak, 07. dec 2018, 20:10)
Mašnica [neregistrovani]

Srbija

Srbi uprkos svim nedacama ostaju na svojim vekovnim ognjistima.

(petak, 07. dec 2018, 19:37)
Petar [neregistrovani]

Kosovo

Srbija je uz svoj narod

(petak, 07. dec 2018, 19:02)
Olgica [neregistrovani]

Stefanovic necemo dozvoliti da neko iseli Srbe sa Kosova

Srbija nece dozvoliti da neko nas narod protera sa njihovog vecnog ognjista krsenjem njihovih prava na slobodu i krsenjem svih mogucih sporazuma. Zajedno cemo istrajati u ovoj borbi.

(petak, 07. dec 2018, 18:18)
Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

"Нећемо дозволити да неко покуша да исели Србе"

Знају они да имају сагласност НАТО пакта. Сагласност Срба их уопште не интересује. Знају такође да Србија неће војно да интервенише.