Drastično smanjen plasman srpskih proizvoda na KiM

Od kako je Priština uvela za 100 odsto veće takse na proizvode iz Centralne Srbije, na teritoriju Kosova plasirano je za 20 miliona evra manje robe, piše Kosova pres.

Iz Centralne Srbije je na teritoriju Kosova do uvođenja stopostotno povećanog poreza, kako navodi Kosova pres, plasirana roba u vrednost 1,2 miliona evra dnevno.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci kaže da je u prvoj nedelji od 6. novembra, kada je taksa na robu iz Centralne Srbije povećana za 10 odsto, plasman robe ostao gotovo isti.

Kada je, međutim, dve sedmice kasnije, 21. novembra, porez povećan za 100 odsto, priliv robe iz Centralne Srbije je drastično smanjen. Ranije, jednom danu na Kosovo je isporučivana srpska roba od 1,2 miliona evra, a sada je zabeležen pad na samo 140.000, rekao je Stavileci.

Dodao je da je od uvođenja ovih mera ušlo oko 48 pošiljki u vrednosti od po dve-tri hiljade evra i za sve te pošiljke je bio plaćen porez uvećan za 100 dosto.

Tokom ovog perioda, tvrdi Stavileci, bilo je nekoliko slučajeva pokušaja krijumčarenja nekih proizvoda iz Srbije, kao što su, na primer, jaja, ali, kako kaže, ništa zabrinjavajuće.

Naveo je i da je nakon odluke o povećanom porezu 17 kamiona robe vraćeno u Centralnu Srbiju, jer je na deklaracijama stajalo "Kosovo i Metohija".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво