Đorđević: Gradimo društvo bez nasilja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je Sigurnu kuću u Pančevu u okviru svetske kampanje "16 dana aktivizma protv rodno zasnovanog nasilja".

Tom prilikom ministar je istakao da je nasilje nad ženama i decom problem cele zajednice, i apelovao da se svi nadležni organi, pojedinci i društvo uključe u njegovo rešavanje.

"Svaki put kad dođemo ovde u posetu, razmišljamo šta još možemo da uradimo i kao država i kao Ministarstvo da pomognemo žrtvama. Treba svi zajedno da radimo na tome da se ovaj problem iskoreni i da uopšte ne postoji. Uz pomoć svih, ljudi koji ovde rade i drugih institucija, verujem da ćemo kao država moći da se izborimo sa tim i da pružimo šansu ovim ženama da započnu jedan nov život bez nasilja, da deca normalno odrastaju i da izgradimo društvo u kome će Sigurne kuće biti prazne", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo intenzivno radi na Zakonu o socijalnom preduzetništvu, koji će biti u indirektnoj vezi sa istaknutim problemom.

"Ženama, koje su ovde, prvenstveno je najteže da se ekonomski osamostale. Pokušaćemo da više radimo na saradnji centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje, kako bismo imali potrebnu sponu u saradnji i omogućili da te žene dobiju lakše zaposlenje", rekao je Đorđević.

Državni sekretar Stana Božović zadužena za antidiskrimicionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti ukazala je da se Ministarstvo i Vlada Republike Srbije snažno bore protiv nasilja, navodi se u saopštenju.

"Sigurna kuća u Pančevu je dobar primer prakse, kada je u pitanju zaštita žrtve, pružanje usluga, briga o žrtvi i produžena podrška, kao i podrška grada i gradskih institucija", rekla je ministar.

Žrtvu je prvo potrebno zaštiti i zbrinuti u sigurnoj sredini, pružiti sve elemente zaštite njoj i njenoj deci, a odmah zatim osnažiti je, naći joj posao preko institucija ukoliko je nezaposlena, ili obezbediti dokvalifiokaciju, s obzirom na to da su žrtve uglavnom žene sa niskim obrazovnim profilima i bez posla, dodala je ona.

Rukovodilac Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Pančevu Jasna Vujičić, istakla je da su za šest godina, od kad je otvorena Sigurna kuća u ovom gradu, pružili utočište za preko 500 žena i dece.

"Dostupni smo 24 sata, svaki dan u godini i bezbednost je naš imperativ. Svaka žena koja uspe da otvori vrata nekom novom životu je naš veliki uspeh", rekla je Vujičić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво