Ljajić: Finalizacija sporazuma sa Evroazijskom unijom

Više od 80 odsto teksta sporazuma o slobodonoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije je do sada usaglašeno, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Kaže da bi sporazum mogao da bude potpisan tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.

Rasim Ljajić je, odgovarajući na pitanja novinara posle susreta sa ministrom ekonomije i industrije Azerbejdžana Šahinom Mustafajevim, rekao da se više od dve godine vodi pregovore o zaključenju tog sporazuma.

"Do sada smo usaglasili nešto više od 80 odsto teksta tog novog, modernijeg sporazuma o slobodnoj trgovini. Ostalo je još šest ili sedam tarifnih linija oko kojih nemamo saglasnost, ali vodimo intenzivno pregovore", rekao je Ljajić.

Najavio je sledeću rundu pregovora za iduću sedmicu, a potom i u januaru 2019. još jednu rundu. 

Ljajić kaže da će finalne razgovore o zaključenju teksta tog sporazuma imati 11. ili 12. janura kada u posetu dolazi ministarka trgivine Evroazijske unije Veronika Rikišina.

"Sporazum bi mogao da bude potpisan prilikom posete predsednika Vladimira Putina i susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. To je agenda. Ostaje još nekoliko prepreka koje moramo da preskočimo ili problema koje treba da rešimo", rekao je Ljajić. 

Veruje da se pregovori vode u dobroj volji, te da se nada da će se naći kompromisno rešenje za preostalih šest ili sedam tarifnih linija oko kojih još ne postoji potpuna sagalasnost.

Odlični politički odnosi sa Azerbejdžanom 

Politički odnosi Srbije i Azerbejdžana su odlični i na nivou strateškog partnerstva, a postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, saglasili su se ministar trgivine Rasim Ljajić i ministar ekonomije i industrije Azerbejdžana Šahin Mustafajev.

Posle sednice Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje, Ljajić je na konfereniciji za novinare rekao da je današnji uspešan sastanak potvrdio odlične političke odnose dve zemlje, koje nemaju nijedno sporno političko pitanje.

Zahvalio je Azerbejdžanu na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje, navodeći da i Srbija podržava teritorijalni integritet Azerbejdžana i podsetio da je nedavno ta zemlja glasala protiv prijema Kosova u Interpol.

"Mi imamo sporazum od pre pet godina o strateškom partnerstvu, a u maju ove godine dva predsednika su potpisala i akcioni plan za sprovođenje tog sporauzuma. Želimo da naši ekonomski ondosi budu jednako dobri kao što su politički odnosi", poručio je Ljajić.

Na sastanku se, kaže, razgovaralo o nekoliko oblasti u kojima bi ekonomska saradnja mogla da bude uspešna i realizovana na korist privreda dve zemlje i njihovih poslovnih zajednica.

Ljajić je naveo da Azerbejdžan pokazuje spremnost i interes za zajednička ulaganja u sektor poljoprivrede, uključujući stočarstvo, i zajedničku prozvodnju žitarica, pšenice i kukuruza.

Kaže i da je turizam oblast u kojoj je moguća saradnja, te najavio da će 24. decembra Srbija u Azerbejdžanu učestvovati na velikom skupu o turizmu.

Istakao je da je Azerbejdžan zaintersovan za ulaganje u naše banje, tako da će skup u Azerbejdžanu biti prilika da se predstave konkretni porjekti za sektor banjskog, velnes i zdravstvenog turizma.

Trgovina je, dodaje, treća oblast za saradnju, i navodi da Srbija nije zadovoljna obimom trgivinske razmene sa Azerbejdžanom koja je zanemarljiva i iznosi svega oko pet miliona dolara.

Da bi se obim razmene povećao, Ljajić kaže da se razmatraju različiti modaliteti, a da bi najbrži način da se pospeši obim trgovinske razmene bio uvođenje preferencijala za naše proizvode i proizvode iz Azerbejdžana kako bi se carinskastopa svela na nulu.

Potencijalni sektori saradnje su, kaže, informaciono-komunikacione tehnologije, energetika i infrastruktura.

Ministar ekonomije i industrije Azerbejdžana Šahin Mustafajev rekao je da poseta azerbejdžanske delegacije kratka, ali plodotvorna.

Naveo je da su se sastali i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i poslovnim ljudima iz Srbije kako bi se odredili pravci i mogućnosti saradnje.

Zadovoljan je rezultatima zasedanja Mešovitog komiteta i ističe visok nivo političkih odnosa između Srbije i Azerbejdžana koji su strateški partneri.

Dogovor je da se naredni sastanak održi za 18 dana u Bakuu kako bi se razmotrili konkretni projekti i pravci saradnje, kao i mogućnost investiranja u turizam u Srbiji. 

"Za nas su važne oblasti poljoprovreda, IT, zadravstvo, industrija. U industriji bismo želeli da konkretizujemo saradnju u oblasti farmacije. Već imamo iskustvo u infarstrukturnim projektima", rekao je azerbejdžanski ministar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво