Nemačka: Formiranje kosovske vojske ugrožava dijalog

Nemačka vlada ocenila je da formiranje kosovske vojske, najavljeno za 14. decembar, ugrožava dijalog Beograda i Prištine i upozorila da bi kosovske vlasti morale energiju da usmere u pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i u jačanje vladavine prava.

Reakcija Berlina usledila je svega dan pošto je novi američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, ocenio da je formiranje kosovske vojske pozitivan korak, tim pre jer su "kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti deo međunarodnih mirovnih operacija".

"Nemačka priznaje Kosovo kao suverenu državu. Stoga, ne dovodimo u pitanje suvereno pravo Kosova da uspostavi regularne oružane snage. Najvažnije je da proces bude pravovremen. Sada, ova inicijativa je rizična zbog mogućeg jačanja tenzija sa Srbijom i ugrožavanja dijaloga kojem posreduje EU", navodi se u reakciji nemačke vlade, koju je objavio prištinski dnevnik Ekspres.

Nemačka vlada je, istovremeno, upozorila vlasti na Kosovu da "u ovom trenutku imaju druge prioritete", te da bi energiju morali da usmere na pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i na jačanje vladavine prava.

"Ne treba žuriti sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga. To mora biti urađeno kroz sveobuhvatan proces, u koji bi posebno bila uključena srpska manjina, te u skladu sa ustavom i u saradnji sa partnerima", navodi Vlada Nemačke.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 18:15)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Itekako ugrozava dijalog.

(petak, 07. dec 2018, 17:29)
anonymous [neregistrovani]

Nije realno

Svo vreme se pitam da li je realno da oni dobiju celo Kosovo i odgovor je jasan, nema šanse. Podržavaju ih Amerika i Nemačka. Znači jasno je ko stoji iza njih, ali ne treba zaboraviti da ima ko da stane i iza nas. I mi kroz istoriju smo imali saveznike i uvek smo bili na strani pravde. Realno vreme radi za nas, treba izbeći neki veći konflikt ali se mora podvući crta dokle smeju. Siguran sam da će je preći kao što sam siguran da onda treba da adekvatno odgovorimo, dozirano. Znači sukob nećemo, pružamo ruku svima, ali ne damo na svoje dostojanstvo. Nismo veliki, ali ni tako mali kao što neki misle, a oblika borbe ima raznih.

(petak, 07. dec 2018, 17:24)
anonymous [neregistrovani]

Ni

Rec o tome da je vojska protiv medjunarodnih sporazuma.

(petak, 07. dec 2018, 17:08)
anonymous [neregistrovani]

Zato

Sto su oni njihovo cedo.Zato nece ni dobiti sankcije.

(petak, 07. dec 2018, 17:03)
anonymous [neregistrovani]

Zanima

Me sta bi rekli zapadnjaci kad bi srbija najavila da ce da sprovede rezoluciju 1244 i posalje vojsku na kosovo.

(petak, 07. dec 2018, 15:59)
anonymous [neregistrovani]

i dalje bez sankcija za Kosovo. ..

Zasto. .

(petak, 07. dec 2018, 15:03)
anonymous [neregistrovani]

Nemci

cedo koje ste i vi porodili nece da slusa i sada pocinje da pravi probleme.Slicno kao i alkaida i osama bin laden.