Vučić: Da vojno pobedimo SAD, nemojte ni da pomislite

Ramuš Haradinaj je potpuno u pravu kada kaže da će SAD, šta god da se desi, biti na njihovoj strani, bez obzira koliko Priština kršila međunarodno pravo, primetio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je krajnje vreme da se pomirimo s tim.

Vučić je istakao da je odavno jasno da SAD stoje iza Albanaca i da oni ništa nikada nisu radili sami.

"Bilo je jasno da iza svega stoje SAD. Nije velika tajna bila, i ne moramo otvoreno uvek to da kažemo. Oni imaju još saveznika u Evropi. Zato moramo da se preorijentišemo na fabrike, budućnost, da pobeđujemo pameću", rekao je predsednik Srbije i istakao: "Da pobedimo vojno SAD, nemojte ni da pomislite".

Podsetio je da smo jednom to pokušavali, i da nismo uspeli. "Srbja je tada bila napadnuta i dobro znamo šta mislimo o agresiji. Dajte da sačuvamo ljude, da imamo više beba", podvukao je Vučić.

Rekao je da ne zna kakve će sve poruke dalje da šalju, i dodaje da zbog toga moramo da bežimo od bilo kakvih problema, jer znamo da su mnogo moćni, da neće mnogo da brinu ako nas udare na bilo koji način.

"To su dokazali više puta. Zato je na nama da sačuvamo mir, naše stanovništvo i vitalne interese. Da budemo bahati i silni nad Amerikancima bilo bi smešno. Suviše smo mali. Njihova ekonomija je 21 bilion dolara", ukazao je predsednik.

Istakao je da nema sumnje da je Haradinaj u pravu da će SAD biti na njihovoj strani, jer su oni priznali nezavisno Kosovo i to je kraj priče za njih.

"To da su oni silni i jaki, što Albanci kažu da će SAD da ih zaštite u svakom trenutku, nije ništa čudno. Nisam slučajno govorio da im je Amerika i tata, mama, strina, stric, ukak, ujna", rekao je Vučić.

"Oni su mnogo jaki i neće valjda Srbija da promeni mišljenje SAD. Mi nemamo šta drugo da radimo, u ćošak smo saterani, moramo da se sačuvamo i zaštitimo", naglasio je Vučić.

Rekao je da "ni najmanje nije srećan" ni zbog izjave američkog ambasadora u Prištini po pitanju formiranja kosovske vojske.

"Moje pitanje bi njemu bilo - gde to piše u vezi vojske, a on bi odgovorio da nigde ne piše, i da ga nije briga, jer su oni priznali kosovo. Oni se ponašaju po pravilu sile jačeg, a ne međunarodnog prava", rekao je Vučić u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara u vezi aktuelne situacije na Kosovu.

Kazao je da na to sve on samo može da govori istinu, pa tako i njima kaže sve u lice.

Istakao je da će Srbija nastaviti da se bori za interese svog naroda. Preneo je da je imao dobar razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, sa ruskim partnerima i odlične razgovore sa kineskim partnerima.

Srbija najbezbednija u Evropi

Govoreći o bezbednosti, Vučić je rekao da je Srbija najbezbednija zemlja u Evropi. "Trudićemo se da ostvarimo još bolje rezultate na tom polju, rekao je predsednik Vučić na pitanje novinara kako komentariše pisanje medija da je broj krivičnih dela i ubistava u zemlji u porastu.

"Postoji kampanja u Srbiji u kojoj bi trebalo da se govori o užasnoj nebezbednosti Srbije. Srbije je danas najbezbednija u Evropi", rekao je Vučić, navodeći zvanične podatke o broju izvešenih krivičnih dela ubistava.

Kako kaže, najlošija u tom pogledu je bila 2001. godina kada je bilo 215 ubistava, 2009. godine je bilo 142 ubistva, dok je najbolja 2107. godina sa 72 ubistva.

Kako je rekao, ove godine je bilo 103 ubistva.

Podaci pokazuju da je broj ubistava za 30 odsto niži nego pre nekoliko godina, a za 45 odsto je manji u odnosu na 2001. godinu.

"Da li može i mora da bude bolje? Može i mora.Trudićemo se da Srbija bude još bezbednija, da pohapsimo i proteramo koji unose nespokojstvo. Ovo su zvanični podaci, a pitanje je da li neko želi da pravi ovakvu ili onakvu atmosferu", rekao je Vučić.

Nikad ne možemo da budemo zadovoljni, uvek želimo bolje rezultate, zaključio je Vučić.

Završetak auto-puteva 

U razgovoru sa novinarima, Vučić se dotakao i ekonomskih tema. Auto-put od Kragujevca do Batočine biće potpuno gotov sledeće godine, a razmatra se i mogućnost izgradnje auto-puta od Kragujevca do Gornjeg Milanovca u narednim godinama, najavio je predsednik.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da bi sledeće godine trebalo da potpišemo i ugovor za izgradnju tzv. Moravskog koridora odnosno auto-puta od Pojata do Preljine.

"Ostaje problem spajanja sa Čačkom i Kraljevom. Treba da vidimo kako da napravimo konekciju sa Gornjim Milanovcem, ali taj autoput ne možemo da pravimo još dve ili tri godine, bilo bi previše. Videćemo kako da napravimo najbolju putnu konekciju", rekao je Vučić.

Dodao je da treba, takođe, napraviti do Majnd parka šest kilometara dugu prugu kako bi šinska vozila, koja će se tu praviti, mogla odmah da izlaze na šine.

"Imamo još mnogo posla i to će sve Ana (Branbić) da završi", dodao je Vučić.

broj komentara 15 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 18:56)
Niko [neregistrovani]

KiM

Znamo to odavno za Amerikance,Engleze i ostalu NATO družinu,ništa njih ne zanima dal je to ovako ili onako samo da je u njihovom interesu a ako nećeš onda upotrebice silu.Zato gospodine Presedniče da se mi malo vise družimo sa našim prijateljima Rusima i Kinezima,jedino na njih možemo da se oslonimo.Nas najveći problem sto smo sa svih strana zatvoreni i bukvalno nemamo nijedan izlaz na otvoreno more ili kopneno da imamo slobodan put ka našim prijateljima,uvek moramo nekog da pitamo kad idemo negde i kad dolaze kod nas...

(petak, 07. dec 2018, 17:50)
anonymous Lala [neregistrovani]

Drugim rečima :

Tamo vlada zakon divljeg zapada a koji zapad podržava .

(petak, 07. dec 2018, 16:28)
jasna [neregistrovani]

jaca

Cilj Pristine je da dugorocno odugovlaci pregovore i da se sveti Srbiji jer nije primljena u Interpol!

(petak, 07. dec 2018, 16:21)
anonymous [neregistrovani]

Fabrike

dovedite Kineze u Leskovac i Vranje dajte im da otvore Fabrike

(petak, 07. dec 2018, 16:21)
anonymous [neregistrovani]

Тренутно не можемо војно побиједити САД

Али точак времена се котрља.Нико није вјечан осим Узвишеног Бога. А Он је на страни праведних.

(petak, 07. dec 2018, 15:52)
Milos [neregistrovani]

miko

Niko i ne zeli konflikt vec mirno resenje i dogovor.

(petak, 07. dec 2018, 15:29)
anonymous [neregistrovani]

@Када ћемо ми бити у праву?

Одличан коментар! Не смемо савијати кичму, ма колико неко у односу на нас био моћан. Уосталом, када су тако моћни, зашто се нису усудили да за време НАТО-бомбардовања уђу на КиМ са својим трупама? KFOR (у овом саставу) није ни у једном догађању на КиМ одговорио свом задатку. Пасивношћу омогућио је Албанцима да дивљају. Зато је неопходно да се у састав KFOR-a укључе и војници држава које нису признале "независност", пре свих војници Русије и Кине.

(petak, 07. dec 2018, 15:21)
anonymous [neregistrovani]

Oduvek jasno

Da su tvorevinu Kosovo stvorili Amerikanci uz pomoc Engleza i jos nekih. Da ne stoje Amerikanci iza tvorevine Kosovo,zlocinci kao sto su Haradinaj,Veselji,Taci ne bi postojali ili bi vec odavno bili u nekom srpskom zatvoru.

(petak, 07. dec 2018, 14:59)
anonymous [neregistrovani]

Када ћемо ми бити у праву?

Дали смо ми толико јадни и бедни да непоштујемо сами себе и да смо свели наше достојанство на ниво бескичмењака.Сви смо ми свесни да неможемо победити Америку нити било ко жели да ратује са било киме а по најмање са тако великом силом., али то не значи да требамо савити се до земље и љубити свима стопе.Наша политика мора мало бити свесна и наше славне историје, јер да су се наши претци тако понашали ми би до сада били сви муслимани или у најмању руку немци.Треба у складу са резолуцијом 1244 позвати Русију и Кину да пошаљу своје војнике у састав КФОР-а у српске средине на Косову па неће нико морати ратовати са никим.

(petak, 07. dec 2018, 14:47)
Jana [neregistrovani]

bravo

Drago mi je da sve više zemalja povlači priznanje takozvanog nezavisnog Kosova.To njih brine najviše, zato su u panici.