I Madagaskar povukao priznanje Kosova

Republika Madagaskar obavestila je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da je povukla odluku o priznanju Kosova.

"Dobili smo notu od Ministarstva spoljnih poslova Madagaskara, u kojoj nas obaveštava da je 5. decembra Republika Madagaskar donela odluku o povlačenju priznanja Kosova", rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Tanjugu.

Ukazao je da je Madagaskar dvanaesta zemlja koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Ministarstvo inostranih poslova Republike Madagaskar izražava poštovanje Ministarstvu inostranih poslova Republike Srbije i ima čast da mu saopšti da je verbalnom notom br. 90/18-AE/M od 5. decembra 2018. godine Republika Madagaskar donela odluku da povuče priznanje Republike Kosovo", navodi se u verbalnoj noti upućenoj Srbiji, u koju je Tanjug imao uvid.

Upućena nota i Prištini 

U noti koju je isto ministarstvo uputilo Prištini precizira se da se priznanje povlači do postizanja pravednog, pravičnog i trajnog političkog rešenja za pitanje statusa Kosova, u okviru pregovora koji su u toku.

"Ministarstvo inostranih poslova Republike Madagaskar izražava poštovanje Ministarstvu inostranih poslova Republike Kosova i s pozivom na pismo od 24. novembra 2017. u vezi sa priznanjem Republike Kosovo od strane Republike Madagaskar, ima čast da mu saopšti da, pošto je podrobno razmotrilo situaciju i želeći po svaku cenu da ohrabri dijalog koji i dalje traje između Republike Srbije i organa Kosova uz primenu Rezolucije 1244 (1999) i isto tako da bi se omogućilo obema stranama da dođu do pravednog, pravičnog i trajnog političkog rešenja za pitanje statusa Kosova, Ministarstvo inostranih poslova Republike Madagaskar donelo je odluku da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države dok se ne okončaju pregovori koji se vode pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice", navodi se u verbalnoj noti upućenoj Prištini.

Dvanaesta zemlja koja je povukla priznanje 

Do sada su priznanje Kosova povukli i Unija Komora, Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto i Solomska Ostrva.

Madagaskar je ostrvska zemlja bez kopnenih granica u Indijskom okeanu, blizu obale Istočne Afrike. Stekao je nezavisnost od Francuske 26. juna 1960. godine.

Prostire se na 587.040 kvadratnih kilometara i ima više od 20 miliona stanovnika.

Glavni grad je Antananarivo.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво