Bjornstad: Ono što Priština sada radi predstavlja rizik

Albanske vlasti su jasno upozorene da ono što Priština sada radi predstavlja rizik, navodi ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad.

Norveški diplomata ne isključuje mogućnost da će kosovska skupština 14. decembra doneti odluku o formiranju vojske, ali smatra da je ključno pitanje šta će ta vojska sledeće uraditi.

"Potpuno se slažem sa stavom generalnog sekretara NATO-a Jensom Stoltenbergom da će biti posledica ukoliko kosovski političari donesu odluku o formiranju vojske, ali i u tom slučaju postoje različiti scenariji, počevši od toga da se ništa ne dogodi, pa sve do onih dramatičnih", kaže za Tanjug Bjornstad, ali ponavlja: "Prvo moramo videti šta će se dogoditi".

Ambasador Norveške, čija zemlja nije članica EU, ali jeste u NATO, izražava nadu da će kosovske vlasti prihvatiti savete svojih prijatelja da sada nije momenat za formiranje vojske, kao i savete onih u kojima Priština ne vidi prijatelje.

"Ono što sada rade, predstavlja rizik, u svakom slučaju, i na to su upozoreni kako od suseda, tako i od NATO-a i generalnog sekretara NATO-a", podseća ambasador.

"Nadamo se da ništa neće ugroziti Srbe na Kosmetu"

Dodaje da vlast u Prištini treba da uvaži mišljenje svih relevantnih aktera u zemlji, kao što je i srpska zajednica.

"Nadamo se da ništa neće ugroziti Srbe na Kosovu, niti regionalnu stabilnost", dodaje Bjornstad i ocenjuje da situacija ipak nije tako "dramatična kako se govori.

Smatra da neće doći do rata i da će međunarodni moćnici sprečiti eskalaciju situacije.

"Kao što je i sprski predsednik Aleksandar Vučić rekao, u četvrtak, do eskalacije neće doći i smatram da sve strane takav scenario izbegavaju", navodi ambasador.

Na pitanje šta ako Priština odluči da uputi vojsku na sever Kosova, odgovara da, bez obzira kada će ta vojska biti formirana, sve njene aktivnosti treba da budu usklađene sa kosovskim zakonima.

U suprotnom, napominje norveški diplomata, ulaz vojske na sever Kosova, će biti protumačen kao provokacija.

"Ako imamo u vidu države koje su priznale nezavisnost Kosova, onda kosovska vojska ima pravo da štiti svoju teritoriju, ali, naravno, nemaju potrebu da štite teritoriju ukoliko ne postoje pretnje po nju", objašnjava Bjornstad.

Ponavlja da je poruka NATO-a o formiranju vojske bila veoma jasna i misli da su je u Prištini razumeli.

Na pitanje da li Stoltenbergova poruka Prištini da će u slučaju formiranja vojske NATO preispitati nivo svog angažmana na Kosovu znači dodatno ili smanjenje pripadnika Kfora na KiM, ambasador navodi da je u slučajevima kada se bezbednost i stabilnost na Kosovu ugroženi, Kfor još potrebniji.

"Neki ljudi smatraju da ako nema kosovske vojske, onda nema potrebe ni za Kfor, ali ja se ne slažem sa takvim tvrdnjama", naglašava norveški ambasador.

"SAD protiv taksi Prištine" 

Na pitanje kako vidi stav Vašingtona po pitanju formiranja vojske, te navode albanskih medija da će predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji u Vašingtonu potpisati sa SAD sporazume o naoružavanju, Bjornstad napominje da se pojavljuje veliki broj lažnih vesti i da je stav SAD, kada je reč o ovom pitanju, veoma jasan.

"Sjedinjene Države ni na koji način nisu rekle da podržavaju formiranje vojske Kosova u ovom trenutku, a bile su veoma jasne i kada su rekle da su protiv nametanja taksi Prištine od 100 odsto, da to predstavlja kršenje principa slobodne trgovine i da takve mere vlasti u Prištini treba da ukinu", dodaje norveški diplomata.

Istovremeno veruje da odnose Beograda i Prištine i novonastalu situaciju, mogu da promene Evropska unija i SAD, a ne države pojedinačno.

"Situacija je sada veoma teška, ali smatram da su svi svesni da ona nikome ne koristi, naprotiv", poručuje Bjornstad.

"Razrešenje kosovskog pitanja je važno, pre svega za Srbiju"

Izražava nadu da će u cilju očuvanja regionalne stabilnosti situacija biti vraćena u normalu za nekoliko nedelja.

"Delovanje srpske vlade je veoma zrelo i EU i SAD cene takvo ponašanje Srbije i Priština je svesna toga" ocenjuje ambasador reakciju Srbije na mere Prištine, kao i na najave formiranja kosovske vojske, i kaže da je uveren da će u cilju očuvanja regionalne stabilnosti situacija biti vraćena u normalu za nekoliko nedelja.

Na pitanje kako vidi rešenje kosovskog problema i ideje da se taj problem reši u okviru međunarodne mirovne konferencije, norveški ambasador odgovara da ne postoji alternativa za Briselski proces.

"Što se više aktera uključe, to će proces postati komplikovaniji", smatra Bjornstad.

Dodaje da jedino što ujedinjuje EU je proces evropskih integracija i da upravo zbog toga ne postoji alternativa pregovorima u Briselu.

"Niko za sada nije zatvorio vrata Evropske unije, ona ima određene unutrašnje izazove, ali mislim da će ona to razrešiti pre nego što, realistično posmatrano, Zapadni Balkan ispuni uslove za pristupanje Uniji", dodaje ambasador.

Bjornstad zaključuje da je razrešenje kosovskog pitanja na putu ka EU važno, ali ne i dovoljno, jer je to samo jedno od 35 poglavlja.

"Razrešenje kosovskog pitanja je važno, ali pre svega za Srbiju", zaključuje norveški ambasador u Srbiji.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво