Simić: Mi investiramo u mir a Priština u destabilizaciju

Predstavnik Srpske liste Slavko Simić rekao je za RTS da pokušaj transformacije KBS u Vojsku Kosova nije prihvatljiv za Srbe koji očekuju da to ne bude prihvatljivo ni za međunarodnu zajednicu.

Slavko Simić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je pozicija Srpske liste jasna i da su oni protiv kršenja Rezolucije 1244.

Kako je rekao, to baca u vodu pokušaj i napore srpskog naroda na Kosmetu koji pokušava da investira u poverenje i mir, dok sa druge strane Priština investira u destabilizaciju Kosova i čitavog regiona.

Simić dodaje da kosovski ustav nije realan i da se koristi onda kada je potrebno zastupati interese pojedinaca i institucija. Navodi da će paket zakona, koji će biti pred poslanicima 14. decembra, sigurno prekršiti mnogo ustavnih odredbi.

"Očigledno će da se poštuje samovolja i princip sile, što će naneti štetu i posledice", rekao je Simić.

Dodaje da će srpski poslanici razgovarati sa svim međunarodnim zvaničnicima i organizacijama, zajedno sa državom Srbijom, i da će svima predstaviti da se ugrožava mir i bezbednost.

Prema njegovim rečima, važno je što su mnogi u nekoliko navrata poslali Prištini jasnu poruku da je formiranje Vojske Kosova moguće samo u skladu sa ustavom i uz opšti konsenzus poslanika iz nevećinske zajednice.

Slavko Simić je komentarisao i najavu da će Rustem Mustafa biti prvi komandant OVK koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu.

Podsetio je da je kosovski parlament još 3. avgusta 2015. godine doneo odluku o formiranju Specijalnog suda i da od tada nije bilo nikakvih rezultata, zbog čega nisu velika očekivanja srpskog naroda.

Napominje da je važno zaštiti ključne svedoke u nekim postupcima i procesima a srpski narod ima jasnu poruku da nema budućnosti bez pravde. 

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 10:26)
anonymous [neregistrovani]

Проактивно убудуће

За вас би најбоље било да се што пре самоорганизујете и да формирате Заједницу Српских Општина јер имате право на то по међународно признатом уговору.Да вас не би малтретирали Росу терористи организујте се у цивилну заштиту која ће спречити било какво малтретирање и хапшење наших људи.Кад се тако организујете можете извршити грађанску блокаду прелаза и омогућити нормалан прелаз камиона са робом и лековима јер и за то имате законско право по Цефта споразуму.Таквим проактивним деливањем, уз помоћ свих нас, ће те себи обезбедити нормалан живот и снабдевање и Србију многих главобоља.

(petak, 07. dec 2018, 10:10)
anonymous [neregistrovani]

Будућност у различитом контексту

Било би добро да ваша констатација буде проглашена у парламенту ЕУ а не само за домаћу јавност.Како можемо водити преговоре о приступању једној организацији која нас саботира, успорава суверенитет и негира Срима људска права не само на Косову већ и на сопственој територији (Хрватска).Њихова претпоставка будућности изгледа много другачије.Зато је ваша констатација часна али далеко од стварности.

(petak, 07. dec 2018, 10:06)
Lekic [neregistrovani]

komentar

Verujemo da ce se Pristina opametiti u skorije vreme.

(petak, 07. dec 2018, 09:56)
SasaRu [neregistrovani]

mir i stabilnost u regionu.

Formiranjem vojske tzv. Kosova preti opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bezbednost Srbije, kao i mir i stabilnost u regionu.

(petak, 07. dec 2018, 09:46)
anonymous [neregistrovani]

mir i stabilnost

Srbija se skoncentrisala na to da odrzi mir i stabilnost dok Pristina pokusava sasvim suprotno!

(petak, 07. dec 2018, 09:25)
anonymous [neregistrovani]

nnnnn

Albanci zele po svaku cenu da ostavre projekat velike Albanije ne pitajuci pri tom koliko ce to kostati ni u novu ni u zrtvama.