Han: Takse su pokazale koliko je i dalje krhka situacija

Takse koje je uvela Priština na srpsku robu nisu bile korak koji je doprineo stabilnosti i prosperitetu u regionu, ocenjuje evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Johanes Han je, na skupu Saveza EU zaposlenih u javnom sektoru u Beču, objasnio da je uvođenje taksi od strane Prištine potvrdilo koliko je još uvek krhka situacija u regionu.

Govoreći o proširenju EU, ističe da je malo verovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u Uniju, ali da je neophodno da prilikom pristupanja prvi i šesti ima realnu perspektivu.

Istovremeno je podvukao da EU ne želi da uvozi nerešene sporove.

"Svaka zemlja mora rešiti bilateralne konflikte sa svojim susedima. EU ima najsnažniji uticaj tokom pregovora, ali gotovo nikakav uticaj kada neko postane član. Zbog toga EU u svakom slučaju kod novih članica ne želi da doživi nikakva iznenađenja", objasnio je Han.

Jasan stav EU o tom pitanju, prema njegovim rečima, već je izazvao "dinamiku", ukazujući na primer rešavanja spora oko imena Makedonije.

Kritiku je uputio pojedinim zemljama regiona povodom borbe protiv korupcije.

"Često se stiče utisak da su uhvaćene 'male ribe', dok se gotovo ništa ne čuje o delovanju protiv 'velikih riba' na visokom i najvišem nivou. A kada se za to čuje, onda pogođena osoba napusti zemlju, u prekograničnoj saradnji koja funkcioniše na način kakav bi se želeo u brojnim oblastima", rekao je komesar, aludirajući na slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je pobegao u Mađarsku.

Apelovao je na sve zemlje Zapadnog Balkana da doprinesu da etničke razlike u budućnosti ne budu linije razdvajanja u društvu.

Podsetio je da je slogan EU "ujedinjeni u diverzitetu", dodajući da se tenzije moraju transformisati u nešto pozitivno.

Na skupu u Beču učestvovali su i predstavnici sindikata sa Zapadnog Balkana, koji su ukazali da je najveći problem regiona odliv mozgova, kao i težak položaj sindikata.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 02:36)
Lemi [neregistrovani]

Bice i gore

E samo da znamo sta nam se sprema narednih godina ???!!!

(četvrtak, 06. dec 2018, 19:21)
anonymous [neregistrovani]

taxe su pokazale koliko podrzavate nepravdu..

I da su pregovori samo farsa da vidite koliko mozete uceniti Srbiju...
Albanci nista ne postuju pravo i dogovore...

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:29)
geox [neregistrovani]

bane@gmail.com

I bas im je Johanes odrzao bukvicu!

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:11)
Petao [neregistrovani]

Takse su pokazale...

koliko ste vi kao posrednici u dialogu nesposobni!

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:20)
Aca [neregistrovani]

Da da

To smo znali i pre dolaska Hana. A EU i ostali umesto da "osuđuju" trebalo bi nešto konkretno da preduzmu i spreče ovo nasilničko ponašanja albanaca.

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:15)
anonymous [neregistrovani]

EU

Medjusobni odnosi Srba i Albanaca su uvek krhki. A jos krhkijim ih cini podrzavanje EU i Amerike Albanaca i njihovo osnazivanje ideje da unuste nas narod.

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:14)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

A vi ste pokazali da niste u stanju da uticete na jednog Haradinaja. Situacija je oduvek bila krhka.

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:10)
anonymous [neregistrovani]

Buda

Ja sam mislila da se sa Hanom moze sporazumevati a on nerazumljivo kaze da je krhko". Pa zasto je uopste isao ako je znao, a znao je odgovor Albanaca. 

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:09)
anonymous [neregistrovani]

Ma šta kažeš???

"Хан: Таксе су показале колико је и даље крхка ситуација."
A da li su išta pokazale sve dosadašnje muke i žrtve Srpskog naroda na KosMetu i Srpskog naroda u Srbiji - zbog svoje braće i postojbine na KosMetu? Ne??? Ništa???
Takse su dakle pokazale, koliko vi tamo u EU plitko i sebično razmišljate...

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:00)
anonymous [neregistrovani]

gaga

Srbija nicim nije zasluzila da se bilo sta vise od nje zahteva mi smo svoje ispunili , sagledajte malo situaciju sta rade albanci pa njima drzite lekcije