Delegacije Prištine i Albanije napustile sastanak Cefte

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije napustile su redovan sastanak Zajedničkog komiteta Cefte u Prištini.

Predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su redovnom sastanku Zajedničkog komiteta Cefte u Prištini kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje taksi, poštujući mehanizam i procedure Cefte, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

"Uprkos činjenici da predsedavajući sastanka može biti isključivo Unmik kao predsedavajući Cefta sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i Rezolucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore Unmik i Privremene institucije samouprave u Prištini, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rešimo ovo pitanje", piše u saopštenju.

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekuje da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše Cefta sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U saopštenju se navodi da su sastanak, odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije,  napustili predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega Unmik nastavlja da predsedava sastanku, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka.

"Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema", navedeno je u saopštenju.

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin ranije je rekao da tarife Prištine predstavljaju jasnu povredu Cefta sporazuma i da bi trebalo da budu povučene.

On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije. 

"Srbija je ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju s druge strane", piše u saopštenju.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 01:33)
anonymous [neregistrovani]

CEFTA

Nema to kako kaze AMERIKA I gotovo

(četvrtak, 06. dec 2018, 19:43)
anonymous [neregistrovani]

Albanci su americka i EU lutka na koncu

Sve sto Albanci rade dirigovano je iz ambasada SAD i EU i tako ce biti sve dok zapadna Imperija ne ode sa svjetske scene.Nelegalno su okupirali srpski KosMet,poslali ambasadore u srpsku AP KiM i kako ih sada,od silne bruke,vratiti kuci i priznati da je KosMet,prema Rez.SB.UN 1244,srpski.
Vremena se mijenjaju,geopoliticka situacija u svijetu se mijenja pa SAD i EU ne mogu vise silom udarati po Srbima kao 90-tih godina XX vijeka,pa se sada u napadima na Srbe kriju iza Albanaca,Hrvata,Muslimana,
Samo,nece ni oni dugo,Imperija se sve vise ljulja.

(četvrtak, 06. dec 2018, 19:08)
anonymous [neregistrovani]

a koje su sankcije za Pristinu?

Krsite sporazum i nikom Nista. .osim zapisnika...
cudno ...zar ne?

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:42)
anonymous [neregistrovani]

Komentari

Čitam ove komentare i ima stvarno dobrih logičnih komentara, ali ovi što komentarišu kako EU i ostali dopuštaju da se albanci ponašaju tako pa jel vi još niste skontali da to sve i dolazi od njih prvo Amerike Britanije i ostalih tako nemojte da se čudite narode to je sve u režiji protiv srba već isplanirano. Pozzz

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:32)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Nesto ovde sad ja ne razumem: Pristina se trudi da udje u Interpol, Unesco, Nato, EU pa i CEFTA, a kad udju onda nece da postuju pravila te organizacije...

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:22)
hiromantija [neregistrovani]

sima@gmail.com

I sve im je to omogucio "demokratski" zapad!

(četvrtak, 06. dec 2018, 17:24)
MilijanaLakić [neregistrovani]

severnibanat61@gmail.com

Oni su sami sebe uverili da tu više nema šta da se kaže, da su u pravu i da ne žele da smanje skandalozne tarife a sem čuđenja"predstavnika Generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanina" nisu pretrpeli nikakvu kaznu zbog samovolje i istrajavanja na provokaciji Srbije. Opet smo dobili samo preporuku da je "tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju "???Što se nas tiče mi smo se već nasuzdržavali dok druga strana divlja bez sankcionisanja

(četvrtak, 06. dec 2018, 16:58)
Apsolutno svoj [neregistrovani]

Odgovor na Dokle

Dokle god imaju savete sta da rade i podrsku od onih velikih koji se u sve mesaju.

(četvrtak, 06. dec 2018, 16:47)
anonymous [neregistrovani]

Dokle

Dokle ce ovakvo ponasanje da im se tolerise!

(četvrtak, 06. dec 2018, 16:42)
Nana [neregistrovani]

Cefta

Sa Pristinom i Albanijom nema razgovora jer oni sabotiraju svaki pokušaj Srbije da se dodje do diplomatskog rešenja.