Dačić: Srbija zabrinuta da Albanija ne promoviše Kosovo u Oebs

Srbija je zabrinuta da bi Albanija mogla da iskoristi poziciju predsedvajućeg Oebsa tokom 2020. godine za promociju nezavisnosti Kosova i uključivanje njihovih predstavnika u neformalne segmente rada te organizacije, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić učestvuje na 25. ministarskom savetu Oebsa koji se održava u Milanu. On se osvrnuo na jučerašnju odluku o predsedavanju Albanije Oebsu tokom 2020. godine.

Nije tajna, kako kaže, da su naše pozicije, u vezi sa pitanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dijametralno suprotne.

"Srbija je zbog toga, a imajući u vidu ranije postupke Albanije upravo u ovoj cenjenoj Organizaciji, izrazila zabrinutost da bi Albanija mogla da iskoristi poziciju predsedavajućeg za promociju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i uključivanje njihovih predstavnika u neformalne segmente rada Oebsa", istakao je Dačić. 

Kako kaže, nakon više razgovora i razmene pisama sa ministrom spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem dobio je čvrsta uveravanja i garancije da će albanska strana poštovati osnovne principe Organizacije. 

"Očekujemo da će Albanija svoje predsedavanje Oebsu sprovoditi u potpunosti u skladu sa normama, principima i preuzetim obavezama Oebsa", rekao je on.

Srbija ostaje posvećena dobrosusedskim odnosima, napretku našeg regiona i poboljšanju regionalne stabilnosti, uz spremnost da podeli iskustva stečena tokom svog uspešnog predsedavanja Oebsu 2015. godine, istakao je Dačić. 

Naveo je i da je Srbija posvećena evropskim integracijama i sadržajnoj regionalnoj saradnji, i nastupa kao kredibilan partner u cilju obezbeđivanja stabilnosti i bezbednosti u regionu.

"Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU, kao i sprovođenju svega dogovorenog u skladu sa Briselskim sporazumom iz aprila 2013. godine. Smatramo, međutim, da je za nastavak ovog dijaloga neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvođenju tarife od 100 odsto na robu poreklom iz šire Srbije", kaže Dačić.

Ovu odluku snažno osuđujemo, kao i nedavno javno spaljivanje srpskih proizvoda na Kosovu i Metohiji, što je čin bez presedana, poručio je Dačić.

"Zastrašivanje srpskog stanovništva od strane specijalnih jedinica kosovske policije, zajedno sa ''trgovinskim ratom'' koji je pokrenula Priština, predstavljaju očigledan napad na srpsko stanovništvo, što zaslužuje osudu svih država učesnica", kaže on.

Srbija podržava Prespanski sporazum

Srbija, kako kaže Dačić, nastavlja da podržava sve usaglašene formate koji su uspostavljeni u cilju rešavanja zamrznutih sukoba, u uverenju da najveći deo odgovornosti leži na sukobljenim stranama. 

Kao primer da je rešenje za višegodišnje zamrznute konflikte moguće, naveo je postizanje Prespanskog sporazuma. 

"Srbija u potpunosti podržava dogovor dve strane, kao i punu implementaciju dogovorenog", istakao je Dačić.

Osvrnuo se i na nedavnu godišnjicu završetka Prvog svetskog rata, rekavši da Srbija, kao zemlja koja je izgubila odnosno skoro 30 odsto svog ondašnjeg ukupnog stanovništva, ima puno pravo da kaže da nikada ne smemo da napustimo diplomatiju, jer je cena bilo kog uloženog napora u diplomatiji mnogo manja od gubitka jednog jedinog ljudskog života. 

Prema Dačićevim rečima, u poslednjih pet godina Oebs se suočava sa jednom od najvećih kriza u istoriji, koja se nastavlja, uprkos svim našim naporima.

Izrazio je zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije u istočnoj Ukrajini koja pogađa i civilno stanovništvo u zoni sukoba, kao i zbog kontinuiranih prepreka za slobodu kretanja, čestih zastrašivanja posmatrača Oebsa, napada na njih i na imovinu ove organizacije. 

Izrazio je i zabrinutost zbog nedavnih događaja u Azovskom moru i pozvao uključene strane da nađu rešenje koje je u skladu sa međunarodnim pravom, i to putem dijaloga i saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво