Dogovoreni svakodnevni kontakti Vojske Srbije i Kfora

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saglasili su se, u današnjem telefonskom razgovoru, da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i ceo region.

Predsednik Vučić zahvalio je generalnom sekretaru Stoltenbergu na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske tzv. Kosova, odnosno da namera tzv. Kosova da "transformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vreme", navedeno je u saopštenju iz Predsedništva.

Vučić je izrazio zebnju zbog namera tzv. Kosova da formira vojsku i zbog opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bezbednost Srbije, kao i mir i stabilnost u regionu.

Dvojica sagovornika su se dogovorili da ostanu u stalnom i direktnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama Kfora na Kosovu i Metohiji, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

Predsednik Vučić je upoznao generalnog sekretara Stoltenberga sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima.

Generalni sekretar Stoltenberg izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću za odličnu organizaciju vežbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja je sa 900 učesnika, bila najveća vežba te vrste do danas, održana u oktobru u Srbiji.

Takođe je naglasio koliko ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.

Stoltenberg ponovio Haradinaju stav o transformaciji KBS

U saopštenju NATO-a se navodi da je Stoltenberg lično, u telefonskom razgovoru, ponovio kosovskom premijeru Ramušu Haradiniju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posledice po Kosovo.

Navodi se da je Stoltenberg zvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Haradinaja kako bi ih izvestio o zaključcima ministarskog sastanka NATO-a o Zapadnom Balkanu.

Dodaje se da je Stoltenberg u tim razgovorima naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu mir i uzdržanost i da izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije.

Stoltenberg navodi da je u razgovoru sa Hardinijem govorio o planu Prištine da se krene u transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i vojsku.

"Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešeno vreme, da je u suprotnosti sa preporukama mnogih NATO saveznika i da može imati negativne posledice po kosovske evroatlantske integracije", navodi Stoltenberg.

Ističe da je Hardiniju ponovio i stav NATO-a da će, ukoliko se promeni mandat KBS, Alijansa morati da preispita nivo svog angažmana sa bezbednosnim snagama Kosova.

"Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi spuštanja trenutnih tenzija", kaže Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a dodaje da je i Vučića i Haradinija podsetio da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini način za trajni mir i stabilnost u regionu.

"NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju Kfor, koja ima mandat Ujedinjenih nacija", zaključio je Jens Stoltenberg.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво